Opis

Priprava:

Fileje pljučne pečenke mariniramo v oljčnem olju in origanu. Pustimo jih počivati vsaj uro ali dve.

Naribamo krompir. Odvečno tekočino popivnamo s papirnato brisačo. Naribamo tudi sir. Naribani sir in naribani krompir zmešamo.

V ponev zlijemo oljčno olje in ga segrejemo.

Z roko zajamemo zmes krompirja in sira, oblikujemo v dlani in položimo v ponev. Razporedimo po dnu ponve. Po vrhu pritiskamo z lopatko in poskrbimo, da se krompir in sir dobro prežmeta. Ko ju tako ocvremo, dobimo en kos, kot omleto. Potresemo s ščepcema kumina. Ko se dno zapeče, previdno obrnemo, da krompir ne razpade. Ocvremo na obeh straneh.

Meso narežemo na tanke trakove.

V drugo ponev zlijemo ekstra deviško oljčno olje. Dodamo meso in cvremo ter ga obračamo. Potresemo s poprom.

Liste peteršilja osmukamo z vejic.

Maslo damo v kozico za omako in ga stopimo. Dodamo ščepec sumaka, ščepec kumina, ščepec suhega origana in poper. Dodamo tudi paradižnikovo mezgo. Mešamo, dokler se mezga ne stopi v maščobi. Zmes odstavimo z ognja. Dodamo liste peteršilja, ki smo jih osmukali z vejic in premešamo.

Čvrsti jogurt damo v skledo in premešamo. Oblikujemo ga z žlico in položimo na krožnik za postrežbo.

Krompir, ki smo ga dobro ocvrli na obeh straneh, damo na krožnik za postrežbo. Nanj položimo ocvrte fileje telečje pečenke. Fileje prelijemo z omako iz masla, začimb in paradižnikove mezge. Drobno nasekljamo liste bazilike in potresemo po vrhu. Postrežemo, dokler je toplo.

sestavine

Sestavine

  • 4 kosi telečje pljučne pečenke (narezane na zrezke)
  • 1 krompir
  • 150 g ovčjega ali kozjega sira
  • kumin
  • poper
  • 2 jušni žlički masla
  • 1 ščepec sumaka
  • 1 ščepec suhega origana
  • 1 ščepec paradižnikove mezge
  • 1 žlica čvrstega jogurta
  • 6 vejic listov peteršilja
  • 2 lista sveže bazilike
  • oljčno olje

Sorodni recepti