Kirsten Tibballs vam bo razkrila kar nekaj skrivnosti, kako pripraviti popoln makaron. Govorila bo o utekočinjenju jajčnih beljakov, miksanju mandljeve mešanice, dokler ne nastane fina zmes, peki makaronov v dveh pekačih in o tem, na kaj morate biti med miksanjem previdni.

sestavine

  • 132 g sladkorja za posip
  • 132 g mletih mandljev
  • 20 g nizozemskega kakava
  • 32 ml vode
  • 132 g sladkorja v prahu
  • 45 g jajčnih beljakov (A)
  • 50 g jajčnih beljakov (B)
  • rjava jedilna barva
  • NADEV:
  • 280 g sladke smetane
  • 1 žlica vaniljeve paste
  • 2 g morske soli
  • 350 g kakovostne temne čokolade

Priprava

  • 1. Najprej pripravimo papir za peko, ki se mora prilegati našemu pekaču. Na papir narišemo 40-milimetrske krogce, med vsakim naj bo nekaj prostora. Papir za peko obrnemo. Uporabimo lahko tudi dva pekača. Na papir za peko lahko damo podlago za testo, lahko pa mešanico za makarone brizgamo direktno na narobe obrnjen papir za peko. Sladkor za posip in mlete mandlje damo miksamo, dokler ne dobimo drobnega prahu. Za tem dodamo kakav in zmes zmiksamo še enkrat. Pripravljeno zmes damo v skledo.
  • 2. V majhno kozico damo vodo in sladkor ter ju segrevamo na srednje velikem ognju. Jajčne beljake (A) damo v skledo, saj jih bomo kasneje zmiksali. Ko sladkor in voda začneta vreti, začnemo z miksanjem jajčnih beljakov, in sicer vse hitreje. Sladkor in voda naj dosežeta 118 stopinj Celzija (če nimate termometra, sladkorni sirup kapnite v hladno vodo – ko kapljica doseže 118 stopinj Celzija, postane mehka in prožna). Pripravljeni sirup počasi in enakomerno dodajamo stepenim jajčnim beljakov. Pazimo, da se vroč sladkorni sirup ne dotakne metlice. Za tem dodamo nekaj kapljic rjave jedilne barve in nadaljujemo z miksanjem, dokler se mešanica za makarone ne ohladi.
  • 3. Suhe sestavine presejemo in jim dodamo jajčne beljake (B) ter vse skupaj dobro premešamo z roko. Ko dobimo čudovito meringo, jo vmešamo v mešanico z mandlji, najprej eno polovico, potem pa še drugo. Mešanico za makarone damo v vrečko za brizganje z 10-milimetrskim nastavkom in jo nabrizgamo na krogce v pripravljenem pekaču. Pekač na koncu potresemo, da se mešanica lepo poravna. Pečemo jo 15–18 minut na 160 stopinjah Celzija. Na koncu pustimo, da se ohladi.
  • Nadev
  • 4. V kozici zavremo smetano, vaniljo in sol. Vrelo zmes polijemo po temni čokoladi v skledi in vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom. Skledo pokrijemo s plastično folijo in jo za 1–2 uri pustimo na sobni temperaturi, dokler njena gostota ni primerna za brizganje. Čokoladno kremo damo v vrečko za brizganje z 12-milimetrskim nastavkom. Vsak drugi makaron na pekaču obrnemo, nanj nabrizgamo nadev, potem pa ga pokrijemo z makaronom brez nadeva.
  • 5. Pripravljeni makaroni v hladilniku zdržijo do štiri dni, v zamrzovalniku pa kar do šest tednov. Najbolje je, da jih pojemo šele, ko jih za nekaj ur damo v hladilnik, potem pa na sobno temperaturo.

Sorodni recepti

Poglej vse