Čokoladni kolač z oljčnim oljem

sestavine

  • 150 ml oljčnega olja in še malo za mazanje
  • 50 g presejanega kakava v prahu
  • 125 ml vrele vode
  • 2 žlički ekstrakta vanilje
  • 150 g mletih mandljev ali 125 g navadne moke (po potrebi brez glutena)
  • ½ žličke sode bikarbone
  • ščepec soli
  • 200 g sladkorja
  • 3 jajca iz proste reje

Priprava

  • Pečico segrejte na 170 ℃. Namažite 23-cm model za torte z malo olja in obložite s papirjem za peko.
  • Kakav v prahu z metlico premešajte v vrelo vodo, da dobite gladko čokoladno, še tekočo pasto. Vmešajte vaniljev ekstrakt, nato pustite, da se malo ohladi.
  • V majhni skledi zmešajte zmlete mandlje (ali moko) s sodo bikarbono in ščepcem soli.
  • Sladkor, oljčno olje in jajca dajte v skledo samostoječega mešalnika in hitro mešajte približno tri minute, da dobite bledikasto kremasto zmes.
  • Hitrost nekoliko zmanjšajte in počasi primešajte kakavovo mešanico. Zatem postopoma vmešajte še mešanico z mandlji ali moko.
  • Temno zmes vlijemo v pekač. Pečemo 40-45 minut oziroma dokler strani ne zakrknejo, sredica pa izgleda še nekoliko vlažna. Če testo prebodete z zobotrebcem, mora priti ven čist z nekaj lepljivimi čokoladnimi drobtinicami.
  • Pustite, da se 10 minut hladi na rešetki, še vedno v pekaču. Nato robove z nožem ali lopatko odmaknite od pekača in odstranite pekač. Pustite, da se popolnoma ohladi, ali jejte še toplo z malo sladoleda.
  • Nasveti k receptu:
  • Z mandlji je kolač nekoliko težji - čeprav ne v slabem smislu. Če želite bolj rahel kolač, zamenjajte 150 g mletih mandljev s 125 g navadne moke, po potrebi brez glutena. To je mogoče tudi bolj primerno za kolač za vsak dan.

Sorodni recepti

Poglej vse