Čokoladni calzone
Postopek:
1. Pečico segrejemo na 200 °C.
2. Za testo presejemo moko in velik ščepec drobne morske soli in na sredini naredimo jamico.
3. V vrču zmešamo kvas, sladkor in 650 ml mlačne vode, pustimo nekaj minut, da kvas začne delovati, nato pa zlijemo v jamico.
4. Z vilicami postopoma dodajamo moko s strani in jo umešamo v tekočino. Moko vmešavamo, dokler ne dobimo grobega testa. S čistimi pomokanimi rokami vgnetemo preostalo moko v testo, nato pa ga mesimo, dokler ni gladko, prožno in malce vlažno.
5. Položimo ga v veliko pomokano skledo, ga pomokamo in skledo pokrijemo z vlažno krpo. Pustimo ga na toplem približno eno uro oziroma dokler se ne podvoji.
6. Za nadev lešnike stresemo na pekač in damo v pečico za 10 minut, da pozlatijo. Pustimo, da se povsem ohladijo.
7. Majhno pest praženih lešnikov shranimo, preostale pa stresemo v multipraktik skupaj s sladkorjem in zmeljemo v dokaj gladko pasto.
8. Čokolado nalomimo v srednje veliko ognjevarno posodo, ki jo položimo čez lonec z vrelo vodo na srednjem ognju. Mešamo, dokler se ne stopi.
9. Dodamo smetano in 100 g masla, nato pa mešamo do gladkega. Umešamo velik ščepec morske soli in lešnikovo pasto.
10. Vzhajano testo pregnetemo, nato ga razdelimo na 14 delov. Na pomokani površini vsak del razvaljamo v krog premera 16 cm.
11. Vsak krog na eni strani premažemo z zvrhano žlico čokoladne mešanice, nato testo prepognemo, da dobimo obliko polmeseca. Rob pritisnemo, da ga zapremo.
12. V veliki ponvi na zmernem ognju stopimo košček masla, nato dodamo toliko calzonejev, kolikor jih gre noter. Pazimo, da jih ne poškodujemo. Pečemo jih 8 do 10 minut oziroma dokler ne pozlatijo. Vmes jih obrnemo.
13. Shranjene lešnike grobo narežemo ali potolčemo.
14. Calzone narežemo na krhlje ali polovice in takoj postrežemo potresene s praženimi lešniki. Če nam je preostalo kaj čokolade, jo stopimo in pokapamo po vrhu.

sestavine

  • Testo1 kg moke tipa 00 7 g suhega kvasaDomači nutella nadev350 g lešnikov 100 g svetlega rjavega sladkorja 450 g kakovostne temne čokolade (70 % kakavovih delcev) 225 ml smetane 150 g masla na sobni temperaturi

Priprava

    Sorodni recepti

    Poglej vse