Čokoladna torta z beljakovo peno

Priprava:

1. Pečico segrejmo na 165 °C. Dno modlov za biskvit prekrijemo s peki papirjem, stranice pa premažemo s stopljenim ali zmehčanim maslom in potresemo z moko.

2. Biskvit pripravimo tako, da damo maslo v skledo in ga meljemo, dokler se ne zmehča. Dodamo sladkor in jajce ter spet zmeljemo. Dodamo še drugo jajce in zmeljemo. Nato dodamo moko, kakav v prahu, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol v ločeno skledo, premešamo in skledo postavimo na stran.

3. Pripravimo pinjenec in ga tudi postavimo na stran.

4. Pripravimo beljakovo peno. Beljake damo v skledo in jih stepamo z mešalnikom, dokler ne dobimo snega.

5. Dodamo polovico sladkorja in stepamo, dokler na vrhu zmesi ne nastanejo trdi vrhovi. Ugasnemo mešalnik in dodamo preostali sladkor.

6. Spet se posvetimo biskvitu. Zmesi dodamo suhe sestavine in pinjenec, nato pa razdelimo zmes v dva modla enakomerno. Tudi beljakovo peno razdelimo v modla in jo enakomerno razporedimo po biskvitu. V pečici pečemo eno uro oziroma dokler nabodalo, ki ga potisnemo v sredino, ni suho, ko ga vzamemo ven.

7. Modla vzamemo iz pečice in ju pustimo stati 15 do 20 minut, nato pa robove obrežemo z majhnim ostrim nožem in vzamemo biskvita iz modlov. Pustimo, da se ohladita, pri čemer je beljakova pena na vrhu.

8. Ko smo pripravljeni, stepemo smetano. Enega od biskvitov (boljšega postavimo na vrh) na pladenj za torto. Stepeno smetano damo na vrh, nanjo pa drugi biskvit. Potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

sestavine

  • Za biskvit100 g zmehčanega masla in dodatno za premaz 350 g navadnega kristalnega sladkorja 2 jajci 225 g moke 50 g kakava v prahu 3/4 žličke pecilnega praška 1/4 žličke sode bikarbone ščepec soli 225 ml pinjenca ali kislega mlekaZa beljakovo peno3 beljaki 150 g navadnega kristalnega sladkorja 275 ml polnomastne smetane sladkor v prahu za posipanje

Priprava

    Sorodni recepti

    Poglej vse