Opis

Čokoladna torta s čokoladnim prelivom

Priprava

  1. Z maslom namastimo 1-litrski posodo. Izrežemo kvadrat papirja za peko, ki naj bo velik kot dno sklede. Kvadrat namastimo in ga položimo na dno, vogale pa dobro pritisnemo navzdol.
  2. Vse sestavine za torto stresemo v veliko skledo. Zmešamo jih z električnim mešalnikom, da se dobro sprimejo in postanejo lahke ter puhaste. Mešanico z žlico nadevamo v posodo s papirjem za peko in poravnamo vrhnjo površino. Iz kuhinjske folije izrežemo kvadrat, ki naj bo približno 4 cm večji od roba. Folijo namastimo z maslom in na sredini kvadrata naredimo gubo. Namestimo jo na vrh posode in tesno pritisnemo okrog roba. Zavežemo z vrvico, da vse skupaj zatesnimo.
  3. Posodo postavimo v globok lonec in prilijemo vrelo vodo. Voda naj seže do polovice višine sklede. Pokrijemo s pokrovom in pustimo vreti nad zelo majhnim ognjem. Naj rahlo vre približno 1 ½–1 ¾ ure, dokler se vrh nekoliko ne strdi. Odstavimo in pustimo, da se malce ohladi. Odstranimo folijo in z nožem odmaknemo robove pudinga ter ga stresemo na krožnik. Z vrha snamemo kvadrat papirja.
  4. Medtem v lonec zlijemo mleko in smetano. Segrejemo do vretja. Dodamo čokolado in vaniljo, nato pa odstavimo in mešamo, dokler se ne stopita in mešanica ne postane tekoča.
  5. Nekaj dodatne omake zlijemo čez vrh pudinga in ga narežemo na kose za serviranje. Serviramo s preostalo omako v kozarcu.

sestavine

Za čokoladno torto

  • 125 g namaza za peko ali masla in še nekaj za namastitev
  • 125 g sladkorja v prahu
  • 2 veliki jajci
  • 100 g samovzhajajoče moke
  • 25 g kakava v prahu, presejanega
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta

Za čokoladni preliv

  • 150 ml polnomastnega mleka
  • 150 ml polnomastne smetane
  • 300 g temne čokolade, nalomljene
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta

Sorodni recepti