Čokoladna torta s čokoladnim prelivom

sestavine

  • Za čokoladno torto
  • 125 g namaza za peko ali masla in še nekaj za namastitev
  • 125 g sladkorja v prahu
  • 2 veliki jajci
  • 100 g samovzhajajoče moke
  • 25 g kakava v prahu, presejanega
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  • Za čokoladni preliv
  • 150 ml polnomastnega mleka
  • 150 ml polnomastne smetane
  • 300 g temne čokolade, nalomljene
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta

Priprava

  • Z maslom namastimo 1-litrski posodo. Izrežemo kvadrat papirja za peko, ki naj bo velik kot dno sklede. Kvadrat namastimo in ga položimo na dno, vogale pa dobro pritisnemo navzdol.
  • Vse sestavine za torto stresemo v veliko skledo. Zmešamo jih z električnim mešalnikom, da se dobro sprimejo in postanejo lahke ter puhaste. Mešanico z žlico nadevamo v posodo s papirjem za peko in poravnamo vrhnjo površino. Iz kuhinjske folije izrežemo kvadrat, ki naj bo približno 4 cm večji od roba. Folijo namastimo z maslom in na sredini kvadrata naredimo gubo. Namestimo jo na vrh posode in tesno pritisnemo okrog roba. Zavežemo z vrvico, da vse skupaj zatesnimo.
  • Posodo postavimo v globok lonec in prilijemo vrelo vodo. Voda naj seže do polovice višine sklede. Pokrijemo s pokrovom in pustimo vreti nad zelo majhnim ognjem. Naj rahlo vre približno 1 ½–1 ¾ ure, dokler se vrh nekoliko ne strdi. Odstavimo in pustimo, da se malce ohladi. Odstranimo folijo in z nožem odmaknemo robove pudinga ter ga stresemo na krožnik. Z vrha snamemo kvadrat papirja.
  • Medtem v lonec zlijemo mleko in smetano. Segrejemo do vretja. Dodamo čokolado in vaniljo, nato pa odstavimo in mešamo, dokler se ne stopita in mešanica ne postane tekoča.
  • Nekaj dodatne omake zlijemo čez vrh pudinga in ga narežemo na kose za serviranje. Serviramo s preostalo omako v kozarcu.

Sorodni recepti

Poglej vse