Čokoladna pita s kavo

sestavine

  • Testo:
  • 50 g temne čokolade, zlomljene na koščke
  • 75 g masla
  • 15 polnozrnatih piškotov, drobno zdrobljenih
  • Nadev:
  • 350 g temne čokolade, zlomljene na koščke
  • 100 g masla
  • 1 zvrhana žlička instant kave, raztopljena v 1 žlički vrele vode
  • 250 ml sladke smetane
  • 200 g polnomastne kisle smetane crème fraîche (glejte opombo)
  • Okrasitev:
  • 150 ml sladke smetane, rahlo stepene
  • Čokoladni ostružki ali grobo naribana čokolada

Priprava

  • Da pripravite testo, na srednjem ognju v ponvi stopite čokolado in maslo (glejte opombo). Odstavite ponev z ognja, dodajte zdrobljene piškote in jih vmešajte. Maso razporedite po dnu modela in jo pritisnite ob dno. Naj se hladi v hladilniku, medtem ko pripravljate nadev.
  • Da pripravite nadev, dajte v večjo ognjevarno posodo čokolado in maslo ter dodajte kavo in sladko smetano. Skledo postavite na ponev z vodo, ki rahlo brbota, in segrevajte, dokler se čokolada in maslo ne stopita, medtem pa nežno mešajte, da dobite gladko zmes. Odstavite s štedilnika in pustite, da se malo ohladi, nato pa ročno vmešajte crème fraîche.
  • Previdno vlijte zmes na piškotno osnovo v okroglem modelu za torte s premerom 23 centimetrov, visokimi stranicami in odstranljivim dnom. Hladite najmanj 2 uri ali najbolje čez noč, dokler se ne strdi.
  • Odstranite pito iz modela in jo premaknite na stojalo za torte ali krožnik.
  • Postrezite naravnost iz hladilnika.
  • Za dekoracijo napolnite dresirno vrečko (če jo imate) s stepeno smetano in okrasite sredino pite s petimi večjimi kupčki smetane. Potresite pito s čokoladnimi ostružki ali naribano čokolado in jo postrezite narezano na tanke kose.

Sorodni recepti

Poglej vse