Čokoladna kupola z balonom

Napihnjen balon prelijemo s čokolado in ga okrasimo, da dobimo obliko kupole. Položimo v hladilnik. Pripravimo sladico iz čokoladne kreme in keksov, ki jo prelijemo s čokoladno smetano. Kupolo postavimo na vrh in postrežemo.

Navodila:

Čokoladna krema

Smetano pomešamo z likerjem. Raztopimo mlečno čokolado, da se popolnoma raztopi in postane topla (med 55 °C in 60 °C). Čokoladi dodamo malo smetane in premešamo. Nato dodamo še preostalo smetano in dobro premešamo.

 

Poliv iz stepene smetane

Smetani dodamo liker in dobro premešamo s paličnim mešalnikom. Položimo v hladilnik za kasnejšo uporabo.

 

Čokoladna kupola

Vzamemo papir za peko in ga prepognemo v trikotnik. En del papirja zasukamo okoli prsta in ga zvijemo do druge strani papirja, da ustvarimo stožec. Vrh stožca prepognemo, da se ne odvije. Balon napihnemo do velikosti, ki je večja od posode, v katero ga bomo dali. Balon položimo v vrč ali skodelico in ga pritrdimo z lepilnim trakom.

 

Raztopimo temno čokolado; če vsebuje kakavovo maslo, jo temperiramo. Raztopimo čokolado; če vsebuje kokosovo maslo, jo temperiramo. Pri tempiranju čokolado najprej damo v plastično posodo in jo v intervalih po 30 sekund grejemo v mikrovalovni pečici, dokler se čokolada napol ne raztopi. Čokolado brez ognja močno mešamo, dokler se v celoti ne raztopi. Med mešanjem lahko čokolado grejemo s sušilcem za lase. Čokolado damo v papirnati stožec ali vrečko z zadrgo. Odrežemo konico stožca in čokolado v krogih nanesemo na površino balona. S topim nožem oblikujemo spodnji rob čokolade, preden se popolnoma strdi. Tako dobimo raven rob. Položimo v hladilnik za največ 5 minut. S škarjami predremo vozel balona in zrak počasi izpustimo. Balon odstranimo iz vrča ali skodelice in odlepimo čokoladno kupolo. Pred uporabo jo hranimo pri sobni temperaturi (do 24 °C).



sestavine

  • Čokoladna krema280 g sveže smetane (35 % m.m.) 20 ml likerja Baileys 320 g kakovostne mlečne čokoladeSestava1 paket keksov iz muškatne bučePoliv iz stepene smetane 300 ml sveže smetane (35 % m.m.) 1 žlica likerja BaileysČokoladna kupola 250 g kakovostne temne čokolade 3 baloni papirnati stožec ali vrečka z zadrgo lepilni trak

Priprava