Opis

Priprava:

1. Čokoladne palačinke: maslo dodamo vodo in zavremo. Ko se maslo popolnoma stopi, odstranimo z ognja in dodamo čokolado. Mešamo, dokler se čokolada ne raztopi v gladko zmes.

 

2. Z metlico zmešamo jajca, mleko, sladkor, sol in kavo. Dodamo moko in dobro premešamo. Dodamo čokolado in mešamo, dokler zmes ne postane gladka.

 

3. Postavimo v hladilnik čez noč. Mešanico precedimo in v ponvi spečemo 20–22 palačink. Ponev vsakih znova namastimo z maslom. Premer ponve mora biti enak premeru pekača za torto. Med pečene palačinke položimo papir za peko, da se ne sprimejo.

 

4. Metine liste namočimo v smetano. Segrejemo, nato odstranimo z ognja in ponev pokrijemo s folijo. Počakamo, da se zmes ohladi. Zmešamo v mešalniku in čez noč postavimo v hladilnik. Z električnim mešalnikom stepemo maslo, dokler ne pobeli. Dodamo kondenzirano mleko in dobro premešamo. S silikonsko lopatko zmešamo smetano in maslo, da dobimo puhasto kremo (za enakomerno porazdelitev kreme med palačinke, lahko kremo tudi stehtamo – na eno palačinko pride približno 50 g kreme).

 

5. Prvo palačinko položimo na dno pekača za torto (premer pekača mora ustrezati premeru palačinke). Palačinko namažemo s kremo in nanjo položimo drugo palačinko. Postopek ponovimo, dokler ne porabimo vseh palačink in kreme. Zgornje palačinke ne premažemo s kremo. Pokrijemo s folijo in postavimo v hladilnik za 12 ur.

 

6. Glazura: V posodi segrejemo smetano in čokolado ter neprestano mešamo, da dobimo gladko zmes (ganaš). Počakamo, da se glazura ohladi na približno 30 °C, nato jo prelijemo čez torto. Okrasimo z drobno nasekljano meto.

 

sestavine

Za čokoladne palačinke

  • 170 g masla
  • 60 g vode
  • 230 g temne čokolade
  • 625 g mleka
  • 175 g bele moke
  • 70 g kristalnega sladkorja
  • 5 g instant kave
  • 330 g jajc (6 jajc)
  • ščepec soli
  • Maslo za ponev

Za kremo

  • 400 ml trdne smetane
  • 45 listov sveže mete
  • 250 g masla
  • 800 g sladkanega kondenziranega mleka

Za glazuro

  • 130 g temne čokolade
  • 130 ml trdne smetane