Čili z morskimi sadeži v skodelicah iz tortilj

Čili z morskimi sadeži v skodelicah iz tortilj

Opis

Postopek

Čili: Čez noč namočimo suhi fižol v veliko hladne vode. (Če uporabimo fižol iz pločevinke, ta korak izpustimo.) Fižol odcedimo in splaknemo. Fižol damo v veliko skledo hladne vode in zavremo. Pobiramo peno, ki se nabere na vrhu, in fižol počasi kuhamo eno uro. Pustimo ga v vodi, da se ohladi, nato ga odcedimo.

V veliki kozici segrejemo žlico olja, dodamo čebulo, beli del mlade čebule, česen in čili. Pražimo na srednjem ognju, dokler čebula ne postekleni in se ne zmehča, okrog pet minut. Dodamo paradižnikovo mezgo, kumin, papriko in cimet, ter pražimo dve minuti, nato dodamo paradižnik iz pločevinke. Obe pločevinki od paradižnika napolnimo z vodo, ki jo vlijemo v kozico.

Kuhan fižol premešamo in počasi nepokritega kuhamo 45 minut. (Če smo uporabili fižol iz pločevinke, ga dodamo šele po 40 minutah). Omaka bo povrela in se zgostila. Na tej stopnji jo pokusimo, po potrebi začinimo in odstranimo čilije chipotle.

Omaka iz kisle smetane: Premešamo kislo smetano, lupinico in sok limete, sol in sladkor. Prihranimo za pozneje.

Skodelice iz tortilj: Pečico segrejemo na 160 °C. Na pekač damo šest ognjevarnih lončkov ali skodelic. V tortilje vtremo dve žlici olja (da se ne primejo na lončke) in jih z naoljeno stranjo pritisnemo v lončke. Tortilje dobro potlačimo ob stene. Pečemo jih osem do deset minut, dokler niso hrustljave in zlato zapečene.

Morski sadeži: koruzna zrna odrežemo s storža in jih prihranimo. Pet minut pred postrežbo v veliki ponvi z neoprijemljivo oblogo segrejemo preostalo žlico olja. Ko je olje vroče, dodamo ribe in jih pečemo dve minuti. Ponev stresamo, da se ribe ne primejo. Nato dodamo še lupinarje in koruzna zrna ter pokrito kuhamo okrog dve minuti, dokler se školjke ne odprejo.

Serviranje: Čili po potrebi pogrejemo. Na vsak krožnik damo skodelico iz tortilje in jo napolnimo z zajemalko čilija. Na čili damo žlico omake iz kisle smetane in nekaj koruze z morskimi sadeži. Po vrhu potresemo z zelenim delom mlade čebule in takoj postrežemo s krhlji limete (sicer se skodelice razmočijo in začnejo puščati).


Postopek

Čili: Čez noč namočimo suhi fižol v veliko hladne vode. (Če uporabimo fižol iz pločevinke, ta korak izpustimo.) Fižol odcedimo in splaknemo. Fižol damo v veliko skledo hladne vode in zavremo. Pobiramo peno, ki se nabere na vrhu, in fižol počasi kuhamo eno uro. Pustimo ga v vodi, da se ohladi, nato ga odcedimo.

V veliki kozici segrejemo žlico olja, dodamo čebulo, beli del mlade čebule, česen in čili. Pražimo na srednjem ognju, dokler čebula ne postekleni in se ne zmehča, okrog pet minut. Dodamo paradižnikovo mezgo, kumin, papriko in cimet, ter pražimo dve minuti, nato dodamo paradižnik iz pločevinke. Obe pločevinki od paradižnika napolnimo z vodo, ki jo vlijemo v kozico.

Kuhan fižol premešamo in počasi nepokritega kuhamo 45 minut. (Če smo uporabili fižol iz pločevinke, ga dodamo šele po 40 minutah). Omaka bo povrela in se zgostila. Na tej stopnji jo pokusimo, po potrebi začinimo in odstranimo čilije chipotle.

Omaka iz kisle smetane: Premešamo kislo smetano, lupinico in sok limete, sol in sladkor. Prihranimo za pozneje.

Skodelice iz tortilj: Pečico segrejemo na160 °C. Na pekač damo šest ognjevarnih lončkov ali skodelic. V tortilje vtremo dve žlici olja (da se ne primejo na lončke) in jih z naoljeno stranjo pritisnemo v lončke. Tortilje dobro potlačimo ob stene. Pečemo jih osem do deset minut, dokler niso hrustljave in zlato zapečene.

Morski sadeži: koruzna zrna odrežemo s storža in jih prihranimo. Pet minut pred postrežbo v veliki ponvi z neoprijemljivo oblogo segrejemo preostalo žlico olja. Ko je olje vroče, dodamo ribe in jih pečemo dve minuti. Ponev stresamo, da se ribe ne primejo. Nato dodamo še lupinarje in koruzna zrna ter pokrito kuhamo okrog dve minuti, dokler se školjke ne odprejo.

Serviranje: Čili po potrebi pogrejemo. Na vsak krožnik damo skodelico iz tortilje in jo napolnimo z zajemalko čilija. Na čili damo žlico omake iz kisle smetane in nekaj koruze z morskimi sadeži. Po vrhu potresemo z zelenim delom mlade čebule in takoj postrežemo s krhlji limete (sicer se skodelice razmočijo in začnejo puščati).

sestavine

Čili

  • 0.5 suhega črnega ali pinto fižola ali tri 400-gramske pločevinke črnega ali pinto fižola
  • 1 žlica rastlinskega olja
  • 1 rdeča čebula
  • drobno nasekljana
  • 1 šopek mlade čebule
  • ločena zeleni in beli del
  • nasekljana
  • 6 strokov česna
  • strtega
  • 2 suha čilija chipotle
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 žlička kumina
  • 1 žlica mlete sladke dimljene paprike
  • ščepec cimeta
  • 2 400g pločevinki vloženega češnjevega paradižnika

Omaka iz kisle smetane

  • 240 ml kisle smetane
  • 1 limeta
  • ščep grobe soli
  • ščep sladkorja

Skodelice iz tortilj

  • 2 žlici rastlinskega ali drugega olja z nevtralnim okusom
  • 6 pšeničnih tortilj

Morski sadeži

  • 2 koruzna storža ali 200-gramska pločevinka koruze
  • odcejena
  • 1 žlica rastlinskega olja
  • 250 g pšeničnih tortilj
  • 250 g mešanih lupinarjev
  • denimo očiščenih kozic
  • klapavic
  • krhlji limete

Sorodni recepti