CHRAIME (PIKANTNA MAROŠKA RIBA)

sestavine

  • 185 ml (¾ skodelice) repičnega olja
  • 7 strokov česna, tanko narezanih
  • 1 žlička soli
  • 2 žlici paprike
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 kg paradižnika, narezanega na kocke
  • 1 kg čvrstega fileta bele ribe brez kože
  • Tanko narezan peteršilj in challah (sladki kruh), za serviranje
  • Vložena rdeča čebula:
  • 1 rdeča čebula, prepolovljena in zelo tanko narezana
  • 125 ml (½ skodelice) jabolčnega kisa
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 250 ml (1 skodelica) vroče ali tople vode
  • Harissa:
  • 2 rdeči papriki
  • 500 g mešanice svežega rdečega čilija, kot so dolgi rdeči, habanero, ptičje oko, odrezani peclji
  • 3 stroki česna
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 limona, sok
  • 1 žlička kajenske paprike
  • 1 žlička dimljene sladke paprike
  • 1 žlička kumina
  • 1 žlička koriandra
  • oljčno olje za serviranje
  • Preliv s tahinijem:
  • 125 ml (½ skodelice) tahinija
  • 1 limona, sok
  • sol

Priprava

  • Za vloženo rdečo čebulo naprej čebulo razpolovite in narežite čim bolj tanko (jaz uporabljam mandolino) in dajte v skledo. V posodi zmešajte kis, sladkor, sol in toplo vodo ter mešajte, dokler se sladkor ne raztopi. Čebulo prelijte s tekočino za vlaganje, premešajte, da se dobro poveže, nato pustite stati 1 uro. Tik pred serviranjem čebulo odcedite.
  • Medtem za harisso postavite paprike na odprt ogenj, kot je štedilnik ali žar. Pecite in občasno obračajte, dokler se na kožici ne pojavijo mehurji in počrnijo. Prenesite v skledo, pokrijte s plastično folijo in pustite, da se dovolj ohladi, da jo lahko obdelujete. Papriko olupite in zavrzite semena, nato pa meso dajte v mikser z vso preostalo harisso. Med miksanjem v tankem enakomernem curku dodajte toliko oljčnega olja, da iz zmesi nastane pasta. Ne sme biti preveč gladka – z manjšimi koščki je idealna.
  • Za tahinijev preliv v posodo dajte tahini, limonin sok in dober ščepec soli. Dodajte 125 ml (½ skodelice) vode in mešajte do gladkega, po potrebi dodajte več vode, da dosežete želeno konsistenco.
  • V veliki težki ponvi na srednjem ognju segrejte repično olje. Ko se olje segreje, dodajte česen in mešajte, dokler ne zadiši. Dodajte sol, papriko, paradižnikovo mezgo in harisso ter mešajte nekaj minut, dodajte na kocke narezan paradižnik in 80 ml (⅓ skodelice) vode. Dušite in redno mešajte, dokler se paradižnik ne razgradi v omako.
  • Ribje fileje položite v omako, pokrijte s pokrovom in zmanjšajte ogenj. Kuhajte, ne da bi mešali, 12-15 minut oziroma dokler riba ni ravno kuhana.
  • Za serviranje ribo razdelite med servirne krožnike in z žlico prilijte malo harisse. Pokapljajte s tahinijevo omako, nato pa potresite z odcejeno vloženo čebulo in peteršiljem. Ne pozabite zraven postreči kruh challah, da pobrišete omako!
  • Opomba:
  • Če želite večjo porcijo, se chraime odlično poda h kuskusu.

Sorodni recepti

Poglej vse