Chola ni dal (kari s fižolom black eye) s pasto hari coco, polnozrnatimi čapatiji in popečenim panirjem

Chola ni dal (kari s fižolom black eye) s pasto hari coco, polnozrnatimi čapatiji in popečenim panirjem

Opis

Pasta hari coco (pasta iz zelenih čilijev):

Vse sestavine damo v multipraktik in zmeljemo do gladkega pireja. Če ga ne bomo takoj uporabili, ga shranimo v hladilniku.

Chola ni dal:

1.  Fižol spiramo, dokler voda ni bistra, nato namakamo v vroči vodi 3 ure. Vodo, v kateri smo ga namakali, zavržemo, fižol damo v lonec in prelijemo z vročo vodo. Zavremo, nato zmanjšamo ogenj in pustimo rahlo vreti 30 minut, dokler se fižol ne zmehča.

2. V velikem loncu segrejemo 1½ žlice olja in kumin pražimo 2 minuti, nato dodamo narezano čebulo za nekaj minut, nato paprike in bučke kuhamo dve minuti, zatem dodamo česnovo pasto in pasto iz zelenih čilijev ter še nekaj minut kuhamo na majhnem ognju med pogostim mešanjem.

3. V lonec dodamo pretlačen paradižnik in približno 100 ml vode. Omako začinimo z začimbami in soljo. Nato dodamo skuhan fižol black eye skupaj z vodo, v kateri se je kuhal, dobro premešamo in pustimo rahlo vreti na majhnem ognju 3–5 minut, dokler se mešanica malo ne zgosti, dodamo špinačo in kuhamo, dokler ne upade.

4. Vmešamo kokosovo smetano in sir panir, potresemo z nasekljanim koriandrom in kokosom.

Polnozrnati čapati: 

1. Moko in sol stresemo v veliko skledo. V moko počasi vlivamo vodo in jo z drugo roko s krožnimi gibi vmešavamo, da dobimo homogeno zmes. Nato testo gnetemo približno 10 minut bodisi v skledi bodisi na pultu, ki pa ga moramo rahlo pomokati, da preprečimo lepljenje.

2. Kepo testa vrnemo v skledo in jo premažemo z malo olja, da preprečimo izsuševanje. Prekrijemo s plastično folijo ali vlažno krpo in pustimo počivati približno 30 minut.

3. Za pripravo čapatijev moramo pripraviti pripomočke: majhno plitvo skledo polnozrnate moke, majhno skledo oljčnega olja ali stopljenega masla z žličko in krožnik, obložen s papirnatimi brisačami za pripravljene kruhke.

4. Ravno ploščo ali litoželezno ponev segrejemo na srednjem ognju. Testo na rahlo pomokani površini oblikujemo v dolg valj. Razrežemo ga na 12 enakih kosov tako, da ga najprej prerežemo na pol, nato pa spet na pol. Vsako četrtino narežemo na 3 enake kose. Vrnemo jih v skledo in prekrijemo z vlažno krpo, da preprečimo izsuševanje.

5. Valjanje čapatijev: Kos testa povaljamo med dlanmi, da oblikujemo kepico, nato pa jo sploščimo z dlanjo. Dobljeno ploščico povaljamo v skledi z moko, nato pa razvaljamo v krog premera 10 cm. Na sredino kroga nanesemo približno 1/4 žličke olja in ga s hrbtno stranjo žlice razmažemo skoraj do roba. Krog zložimo na pol, nato pa spet na pol, da dobimo trikotnik. Robove zapremo in znova povaljamo v moki, če se lepi.

6. Začnemo valjati tako, da trikotnik po vsakem valjanju obrnemo za četrt kroga, dokler ni širok približno 15 cm in enakomerno debel. Z nekaj vaje se bomo naučili čapatije razvaljati in obračati, ne da bi jih pobrali s površine; jaz to počnem tako, da se naslanjam z desno roko in čapati tako potiskam naokrog.

7. Ploščo preverimo tako, da nanjo potresemo nekaj moke; če ta takoj porjavi, je plošča pripravljena. Čapati potapljamo med rokami, da odstranimo morebitno odvečno moko, ter jih položimo na ploščo. Takoj bi morali začeti temneti.

8. Ko se začnejo ustvarjati mehurčki, čapatije premažemo z malo olja, nato pa jih obrnemo. Morali bi se začeti napihovati. Tudi na tej strani jih namažemo z oljem in ko se še malo napihnejo, jih obrnemo. Robove čapatijev pritisnemo z lopatko ali (če ste pogumni!) s suho krpo. Tako bomo zaprli robove in pripomogli k temu, da se ves čapati napihne. Če opazimo kaj lukenj, tudi na te pritisnemo, da zrak ne uide ven. Če zrak ostane v celem čapatiju, bo ta kosmičast in rahel. Toda ne skrbite, če se prvih nekaj ne napihne; potrebna je vaja! Še vedno bodo zelo okusni.

Odstranimo jih s plošče in shranimo v škatlo. Ponovimo s preostalim testom in čapatije postrežemo vroče.

Postrežemo premazane z gheejem.

Popečeni panir: 

1. Litoželezno žar ponev segrejemo, panir narežemo na dolge pravokotne kose, jih nataknemo na nabodala za kebab, naoljimo in začinimo ter na vsaki strani pečemo dve minuti.



sestavine

Pasta hari coco (pasta iz zelenih čilijev)

  • 1.5 skodelice svežega koriandra
  • 0.5 skodelice metinih listov
  • 2.5 zeleni čiliji
  • 4 cm ingverja
  • 0.25 žličke asafoetide
  • 0.5 žličke mletega kumina
  • 0.5 žličke sladkorja
  • sok ene limone (lupina polovice limone)
  • 50 ml vode
  • 0.5 skodelice svežega kokosa (naribanega)
  • sol po želji

Chola ni dal

  • 250 g fižola black eye
  • 1.5 žlice kokosovega olja
  • 1 rumena paprika (drobno narezana)
  • 1 skodelica buče (narezane na kockice)
  • 3 skodelice špinače
  • 1 velika čebula
  • drobno narezana
  • 4.5 strokov česna
  • strtih v pasto
  • 200 g sveže pretlačenega paradižnika
  • 1 žlička paste iz zelenih čilijev (glej zgoraj)
  • 1.5 žličke kurkume
  • 1.5 žličke rdečega čilija v prahu
  • 2 žlički mletega koriandra
  • 1.5 žličke garam masale
  • 1.5 žličke mletega kumina
  • 1 žlica olja
  • 1 žlica gheeja
  • 0.5 žličke semen kumina
  • sol po želji
  • 1 skodelica svežega koriandra
  • 150 ml goste kokosove smetane
  • 1 žlica naribanega kokosa

Polnozrnati čapati

  • 2 skodelici polnozrnate moke (in še nekaj za valjanje)
  • velik ščep soli
  • 1 skodelica vode
  • 0.25 skodelica stopljenega gheeja