Cel losos pečen v soli

Cel losos pečen v soli

Opis

V debeli plasti soli pečen losos ni le neverjetnega videza, temveč je tudi popolno pečena riba.

Pečico segrejemo na 180 °C oziroma plinsko na stopnjo 4. Lososa dobro operemo tako znotraj kot zunaj. Osušimo ga s papirnato brisačo. Luske pustimo, da bo pri peki ostal sočnejši. Limone in koromač narežemo na tanke rezine. Z limono, koromačem, peteršiljem, majaronom in drobnjakom nadevamo trebušno votlino ribe.

V veliki skledi zmešamo kameno sol z 250 ml vode in jajci. Tretjino vlažne soli enakomerno razporedimo po velikem pekaču (približno 35cm x 45cm). Na sredini naredimo plitvo vdolbino, da bo losos stal bolj stabilno. Lososa diagonalno položimo na pekač in ga prekrijemo s preostalo solno mešanico. Poskrbimo, da je enakomerno prekrit z vseh strani. Plast soli bi morala biti debela okrog dva centimetra. Pekač damo v vročo pečico za okrog 40 minut oziroma za tako dolgo, da je riba povsem pečena. Z leseno palčko preverimo, ali je losos pečen. Zabodemo jo v najdebelejši del ribe in jo izvlečemo čez pet sekund. Če je palčka topla, je riba pečena.

Medtem pripravimo majonezo z baziliko. V skledo damo rumenjak in gorčico. Postopoma prilivamo ekstra deviško oljčno olje in ves čas mešamo z metlico. Listke bazilike zmečkamo v možnarju. Prilijemo malo ekstra deviškega oljčnega olja, da dobimo gladko pasto. Pasto pretlačimo skozi gosto cedilo v majonezo. Premešamo in pokusimo. Po potrebi dodamo malo limoninega soka ali kisa.

Za omako drobno nasekljamo čili in listke mete. Nato jih damo v skledo z žlico in pol ekstra deviškega oljčnega olja in žličko kisa. Po okusu začinimo s soljo in poprom.

Pečenega lososa vzamemo iz pečice in ga pustimo 20 minut, da se malce ohladi. Nato s konico noža previdno zarežemo v sol in jo prerežemo po celi dolžini hrbtenice lososa. Pazimo, da pri tem ne zarežemo v ribo. Previdno dvignemo plast soli in z žlico odstranimo odvečno sol s kože.

Ribo prestavimo na večji pladenj, nato zarežemo v kožo vzdolž hrbtenice, čez rep in pod škrgami. Odstranimo jo. Losos razdelimo in postrežemo z majonezo z baziliko, čilijevo omako in krhlji limone, ki jih lahko ožamemo po ribi.


V debeli plasti soli pečen losos ni le neverjetnega videza, temveč je tudi popolno pečena riba.

Pečico segrejemo na 180 °C oziroma plinsko na stopnjo 4. Lososa dobro operemo tako znotraj kot zunaj. Osušimo ga s papirnato brisačo. Luske pustimo, da bo pri peki ostal sočnejši. Limone in koromač narežemo na tanke rezine. Z limono, koromačem, peteršiljem, majaronom in drobnjakom nadevamo trebušno votlino ribe.

V veliki skledi zmešamo kameno sol z 250 ml vode in jajci. Tretjino vlažne soli enakomerno razporedimo po velikem pekaču (približno 35cm x 45cm). Na sredini naredimo plitvo vdolbino, da bo losos stal bolj stabilno. Lososa diagonalno položimo na pekač in ga prekrijemo s preostalo solno mešanico. Poskrbimo, da je enakomerno prekrit z vseh strani. Plast soli bi morala biti debela okrog dva centimetra. Pekač damo v vročo pečico za okrog 40 minut oziroma za tako dolgo, da je riba povsem pečena. Z leseno palčko preverimo, ali je losos pečen. Zabodemo jo v najdebelejši del ribe in jo izvlečemo čez pet sekund. Če je palčka topla, je riba pečena.

Medtem pripravimo majonezo z baziliko. V skledo damo rumenjak in gorčico. Postopoma prilivamo ekstra deviško oljčno olje in ves čas mešamo z metlico. Listke bazilike zmečkamo v možnarju. Prilijemo malo ekstra deviškega oljčnega olja, da dobimo gladko pasto. Pasto pretlačimo skozi gosto cedilo v majonezo. Premešamo in pokusimo. Po potrebi dodamo malo limoninega soka ali kisa.

Za omako drobno nasekljamo čili in listke mete. Nato jih damo v skledo z žlico in pol ekstra deviškega oljčnega olja in žličko kisa. Po okusu začinimo s soljo in poprom.

Pečenega lososa vzamemo iz pečice in ga pustimo 20 minut, da se malce ohladi. Nato s konico noža previdno zarežemo v sol in jo prerežemo po celi dolžini hrbtenice lososa. Pazimo, da pri tem ne zarežemo v ribo. Previdno dvignemo plast soli in z žlico odstranimo odvečno sol s kože.

Ribo prestavimo na večji pladenj, nato zarežemo v kožo vzdolž hrbtenice, čez rep in pod škrgami. Odstranimo jo. Losos razdelimo in postrežemo z majonezo z baziliko, čilijevo omako in krhlji limone, ki jih lahko ožamemo po ribi.

sestavine

Sestavine

  • 3 kg cel losos
  • brez drobovja
  • škrg
  • luske pustimo
  • 4 limone
  • 2 gomolja koromača
  • 0.5 šopka svežega timijana
  • 0.5 šopka svežega majarona
  • 0.5 šopka svežega drobnjaka
  • 4 kg kamene soli
  • 2 veliki jajci kokoši proste reje
  • ekstra deviško oljčno olje
  • beli vinski kis
  • sveže mleti črni poper

Majoneza z baziliko

  • 1 rumenjak velikega jajca kokoši iz proste reje
  • 1 žlička angleške gorčice
  • 500 ml ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 šopek sveže bazilike
  • potrgamo listke

Čilijeva omaka

  • 1 sveži rdeči čili
  • semena odstranimo
  • 0.5 šopka sveže mete
  • potrgamo listke

Sorodni recepti