Burito s tempehom in chorizo z mangovo salso, s črnim fižolom s chipotlejem in mandljevo kremo

Priprava:
Sestavine za mandljevo kremo meljemo, dokler ne dobimo kreme.
1. Tempeh pražimo v ponvi z vsemi začimbami in česnom 5 minut, dodamo šerijev kis in jušno osnovo ter reduciramo 5 minut.
2. V kozici popražimo čebulo in česen, dodamo lovorova lista, fižol in pasto ter pustimo rahlo vreti 15 minut.
3. Mangovo salso pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo skupaj.
4. Zavijemo zelo debel burito s tempehom in črnim fižolom ter ga spnemo skupaj z lesenim nabodalom z dvema krhljema limete, ki ga bosta držala skupaj, dodamo pa tudi zmleto mandljevo kremo.
5. Postrežemo z mangovo salso.
sestavine
- Tempeh300 g tempeha 1 žlička mletega kumina 1 žlička dimljene paprike 0.5 žličke mletega koriandra 1 lovorov list 1 strok česna (zmečkanega) 0.5 žličke origana 0.5 žličke suhega timijana 0.25 žličke mletih nageljnovih žbic 0.25 žličke mletega cimeta 0.25 žličke kajenskega popra 1 žlička soli 1 žlička popra 1 skodelica dobre zelenjavne jušne osnove 1 žlica šerijevega kisa 4 velike pomokane tortiljeMandljeva krema0.66 skodelice mandljev (namočenih čez noč) 0.5 skodelice vode 1 strok česna 0.25 skodelice jedilnega kvasa 0.5 žlice sojine omake tamari 0.5 žlice limetinega soka sol in sveže mleti poper po okusuMangova salsa1 majhen mango (v kockah) 0.5 rdeče čebule 1 žlica naribanega ingverja 1 blag rdeč čili limetin sok 1 žlička lupine limete 0.5 kumare (v kockah) 0.5 bučke 8 češnjevih paradižnikov (narezanih na polovice ali četrtine odvisno od velikosti) 1 žlička sladkorja sol in poper 0.5 narezanega avokadaFižol250 g posušenega črnega fižola (skuhanega) 3 stroki česna (zmečkani) 2 lovorova lista 1 srednja čebula (drobno narezana) sol in poper 50 g ekstra deviškega oljčnega olja 2 žlici paste iz prekajenih čilijev chipotle