Burito s tempehom in chorizo z mangovo salso, s črnim fižolom s chipotlejem in mandljevo kremo

Burito s tempehom in chorizo z mangovo salso, s črnim fižolom s chipotlejem in mandljevo kremo

Opis

Priprava:

Sestavine za mandljevo kremo meljemo, dokler ne dobimo kreme.

1. Tempeh pražimo v ponvi z vsemi začimbami in česnom 5 minut, dodamo šerijev kis in jušno osnovo ter reduciramo 5 minut.

2. V kozici popražimo čebulo in česen, dodamo lovorova lista, fižol in pasto ter pustimo rahlo vreti 15 minut.

3. Mangovo salso pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo skupaj.

4. Zavijemo zelo debel burito s tempehom in črnim fižolom ter ga spnemo skupaj z lesenim nabodalom z dvema krhljema limete, ki ga bosta držala skupaj, dodamo pa tudi zmleto mandljevo kremo.

5. Postrežemo z mangovo salso.

 

 

sestavine

Tempeh

  • 300 g tempeha
  • 1 žlička mletega kumina
  • 1 žlička dimljene paprike
  • 0.5 žličke mletega koriandra
  • 1 lovorov list
  • 1 strok česna (zmečkanega)
  • 0.5 žličke origana
  • 0.5 žličke suhega timijana
  • 0.25 žličke mletih nageljnovih žbic
  • 0.25 žličke mletega cimeta
  • 0.25 žličke kajenskega popra
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička popra
  • 1 skodelica dobre zelenjavne jušne osnove
  • 1 žlica šerijevega kisa
  • 4 velike pomokane tortilje

Mandljeva krema

  • 0.66 skodelice mandljev (namočenih čez noč)
  • 0.5 skodelice vode
  • 1 strok česna
  • 0.25 skodelice jedilnega kvasa
  • 0.5 žlice sojine omake tamari
  • 0.5 žlice limetinega soka
  • sol in sveže mleti poper po okusu

Mangova salsa

  • 1 majhen mango (v kockah)
  • 0.5 rdeče čebule
  • 1 žlica naribanega ingverja
  • 1 blag rdeč čili
  • limetin sok
  • 1 žlička lupine limete
  • 0.5 kumare (v kockah)
  • 0.5 bučke
  • 8 češnjevih paradižnikov (narezanih na polovice ali četrtine
  • odvisno od velikosti)
  • 1 žlička sladkorja
  • sol in poper
  • 0.5 narezanega avokada

Fižol

  • 250 g posušenega črnega fižola (skuhanega)
  • 3 stroki česna (zmečkani)
  • 2 lovorova lista
  • 1 srednja čebula (drobno narezana)
  • sol in poper
  • 50 g ekstra deviškega oljčnega olja
  • 2 žlici paste iz prekajenih čilijev chipotle