Opis

Burger s chorizom po španskem navdihu

Priprava

  1. V ponev dajte jabolčni kis, sladkor, gorčična semena in zvezdasti janež.
  2. Ponev postavite na vroči del žara in mešanico zavrite.
  3. Čebulo dajte v ognjevarno skledo. Ko se sladkor raztopi, prelijte narezano čebulo in pustite, da se ohladi. Ko se ohladi, dodajte koper.
  4. Nato pripravite salso: paprike položite na žar in jih popecite, da se na lupini začnejo delati počrneli mehurji. Tako bo salsa dobila čudovit dimljen okus.
  5. Ko so paprike popečene, jih vzemite z žara, zavijte v folijo za živila in pustite, da se ohladijo.
  6. Z ostrim nožem ohlajenim paprikam olupite kožo in odstranite semena.
  7. Narežite meso paprik, odstranite vse morebitna semena in sok. Paprike narežite na ½ cm velike kocke in jih dajte v skledo.
  8. Pražene orehe grobo sesekljajte in jih dodajte papriki skupaj s popečenimi drobtinami, paradižnikom, čilijem, peteršiljem in mletim črnim poprom.
  9. Za pripravo burgerja zmešajte začimbe, chorizo, mleto meso, čebulo in česen.
  10. Dodajte bikarbono, sol in timijan ter vse skupaj dobro premešajte, da dobite velike pikantne svinjske kroglice. Zmes razdelite na 4 enako velike kepice.
  11. Položite jih na pladenj, pokrijte s folijo za živila in postavite v hladilnik, da se utrdijo in začimbe prepojijo meso.
  12. Ko ste pripravljeni in je vaš žar primeren za peko, vzemite burgerje iz hladilnika. Vsako stran premažite z malo olja in jih položite na žar ter pecite 3 ali 4 minute, dokler burgerji ne postanejo lepo zapečeni.
  13. Obrnite in zapecite še na drugi strani, burger potem še enkrat obrnite, premažite z malo stopljenega masla in pecite še 2 do 3 minute.
  14. Čez položite sir in burger vzemite z žara.
  15. Paprike padron premažite z oljem in soljo ter jih pecite na vročem žaru nekaj minut.
  16. Ko so paprike pečene, jih vzemite z žara in nataknite na lesena nabodala.
  17. Burgerje zložite v popečene štručke, obložite s salso, vloženo rdečo čebulo in pršutom.
  18. Ko je burger sestavljen, ga na vrhu prebodite z nabodalom s papriko.

Postrezite s krompirčkom.

sestavine

  • 400 g mletega svinjskega plečeta
  • 175 g klobas chorizo, brez kože
  • 25 g nekuhane polente
  • 1 žlička svežega timijana
  • 1 velika čebula, narezana na kocke in prepražena do rjave barve kot čebula za hot dog
  • 3 stroki česna, naribani
  • ½ žličke praženega kumina, zmletega v prah
  • ½ žličke koriandra v prahu
  • 1 žlička dimljene paprike
  • 1 rdeči čili, brez semen in narezan na drobne kocke
  • ½ žličke sode bikarbone

SALSA ROMESCO:

  • 70 g blanširanih mandljev, rahlo prepraženih
  • 3 rdeče paprike
  • 30 g suhih krušnih drobtin, popečenih
  • 2 paradižnika, olupljena in brez semen
  • ½ žličke čilijevih kosmičev
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • lupina 1 limone
  • 100 ml ekstra deviškega oljčnega olja

VLOŽENA RDEČA ČEBULA:

  • 2 srednje veliki rdeči čebuli, olupljeni in narezani na ½-cm kolobarje
  • 200 ml jabolčnega kisa
  • 60 g rjavega sladkorja
  • 1 zvezdasti janež
  • 1 žlica praženih gorčičnih semen
  • 1 žlica svežega kopra

Za postrežbo:

  • 4 štručke za burger, rahlo popečene
  • 4  rezine sira manchego
  • 8 rezin pršuta serrano
  • 8 paprik padron
  • 4  lesena nabodala
  • dodatno oljčno olje za pokapanje
  • ščepec morske soli

Sorodni recepti