Oleeeee! Privoščite si burger s chorizom po španskem navdihu. Chorizo je svinjska klobasa, ki izvira iz Iberskega polotoka. Chorizo lahko zamenjate tudi z drugo vrsto klobase.

sestavine

  • 400 g mletega svinjskega plečeta
  • 175 g klobas chorizo, brez kože
  • 25 g nekuhane polente
  • 1 žlička svežega timijana
  • 1 velika čebula, narezana na kocke in prepražena do rjave barve kot čebula za hot dog
  • 3 stroki česna, naribani
  • ½ žličke praženega kumina, zmletega v prah
  • ½ žličke koriandra v prahu
  • 1 žlička dimljene paprike
  • 1 rdeči čili, brez semen in narezan na drobne kocke
  • ½ žličke sode bikarbone
  • SALSA ROMESCO:
  • 70 g blanširanih mandljev, rahlo prepraženih
  • 3 rdeče paprike
  • 30 g suhih krušnih drobtin, popečenih
  • 2 paradižnika, olupljena in brez semen
  • ½ žličke čilijevih kosmičev
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • lupina 1 limone
  • 100 ml ekstra deviškega oljčnega olja
  • VLOŽENA RDEČA ČEBULA:
  • 2 srednje veliki rdeči čebuli, olupljeni in narezani na ½-cm kolobarje
  • 200 ml jabolčnega kisa
  • 60 g rjavega sladkorja
  • 1 zvezdasti janež
  • 1 žlica praženih gorčičnih semen
  • 1 žlica svežega kopra
  • Za postrežbo:
  • 4 štručke za burger, rahlo psvopečene
  • 4  rezine sira manchego
  • 8 rezin pršuta serrano
  • 8 paprik padron
  • 4 lesena nabodala
  • dodatno oljčno olje za pokapanje
  • ščepec morske soli

Priprava

  • V ponev dajte jabolčni kis, sladkor, gorčična semena in zvezdasti janež.
  • Ponev postavite na vroči del žara in mešanico zavrite.
  • Čebulo dajte v ognjevarno skledo. Ko se sladkor raztopi, prelijte narezano čebulo in pustite, da se ohladi. Ko se ohladi, dodajte koper.
  • Nato pripravite salso: paprike položite na žar in jih popecite, da se na lupini začnejo delati počrneli mehurji. Tako bo salsa dobila čudovit dimljen okus.
  • Ko so paprike popečene, jih vzemite z žara, zavijte v folijo za živila in pustite, da se ohladijo.
  • Z ostrim nožem ohlajenim paprikam olupite kožo in odstranite semena.
  • Narežite meso paprik, odstranite vse morebitna semena in sok. Paprike narežite na ½ cm velike kocke in jih dajte v skledo.
  • Pražene orehe grobo sesekljajte in jih dodajte papriki skupaj s popečenimi drobtinami, paradižnikom, čilijem, peteršiljem in mletim črnim poprom.
  • Za pripravo burgerja zmešajte začimbe, chorizo, mleto meso, čebulo in česen.
  • Dodajte bikarbono, sol in timijan ter vse skupaj dobro premešajte, da dobite velike pikantne svinjske kroglice. Zmes razdelite na 4 enako velike kepice.
  • Položite jih na pladenj, pokrijte s folijo za živila in postavite v hladilnik, da se utrdijo in začimbe prepojijo meso.
  • Ko ste pripravljeni in je vaš žar primeren za peko, vzemite burgerje iz hladilnika. Vsako stran premažite z malo olja in jih položite na žar ter pecite 3 ali 4 minute, dokler burgerji ne postanejo lepo zapečeni.
  • Obrnite in zapecite še na drugi strani, burger potem še enkrat obrnite, premažite z malo stopljenega masla in pecite še 2 do 3 minute.
  • Čez položite sir in burger vzemite z žara.
  • Paprike padron premažite z oljem in soljo ter jih pecite na vročem žaru nekaj minut.
  • Ko so paprike pečene, jih vzemite z žara in nataknite na lesena nabodala.
  • Burgerje zložite v popečene štručke, obložite s salso, vloženo rdečo čebulo in pršutom.
  • Ko je burger sestavljen, ga na vrhu prebodite z nabodalom s papriko.
  • Postrezite s krompirčkom.

Sorodni recepti

Poglej vse