Burger s chorizom po španskem navdihu
Recept je iz: Tom Kerridge
Oleeeee! Privoščite si burger s chorizom po španskem navdihu. Chorizo je svinjska klobasa, ki izvira iz Iberskega polotoka. Chorizo lahko zamenjate tudi z drugo vrsto klobase.
sestavine
- 400 g mletega svinjskega plečeta
- 175 g klobas chorizo, brez kože
- 25 g nekuhane polente
- 1 žlička svežega timijana
- 1 velika čebula, narezana na kocke in prepražena do rjave barve kot čebula za hot dog
- 3 stroki česna, naribani
- ½ žličke praženega kumina, zmletega v prah
- ½ žličke koriandra v prahu
- 1 žlička dimljene paprike
- 1 rdeči čili, brez semen in narezan na drobne kocke
- ½ žličke sode bikarbone
- SALSA ROMESCO:
- 70 g blanširanih mandljev, rahlo prepraženih
- 3 rdeče paprike
- 30 g suhih krušnih drobtin, popečenih
- 2 paradižnika, olupljena in brez semen
- ½ žličke čilijevih kosmičev
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- lupina 1 limone
- 100 ml ekstra deviškega oljčnega olja
- VLOŽENA RDEČA ČEBULA:
- 2 srednje veliki rdeči čebuli, olupljeni in narezani na ½-cm kolobarje
- 200 ml jabolčnega kisa
- 60 g rjavega sladkorja
- 1 zvezdasti janež
- 1 žlica praženih gorčičnih semen
- 1 žlica svežega kopra
- Za postrežbo:
- 4 štručke za burger, rahlo psvopečene
- 4 rezine sira manchego
- 8 rezin pršuta serrano
- 8 paprik padron
- 4 lesena nabodala
- dodatno oljčno olje za pokapanje
- ščepec morske soli
Priprava
- V ponev dajte jabolčni kis, sladkor, gorčična semena in zvezdasti janež.
- Ponev postavite na vroči del žara in mešanico zavrite.
- Čebulo dajte v ognjevarno skledo. Ko se sladkor raztopi, prelijte narezano čebulo in pustite, da se ohladi. Ko se ohladi, dodajte koper.
- Nato pripravite salso: paprike položite na žar in jih popecite, da se na lupini začnejo delati počrneli mehurji. Tako bo salsa dobila čudovit dimljen okus.
- Ko so paprike popečene, jih vzemite z žara, zavijte v folijo za živila in pustite, da se ohladijo.
- Z ostrim nožem ohlajenim paprikam olupite kožo in odstranite semena.
- Narežite meso paprik, odstranite vse morebitna semena in sok. Paprike narežite na ½ cm velike kocke in jih dajte v skledo.
- Pražene orehe grobo sesekljajte in jih dodajte papriki skupaj s popečenimi drobtinami, paradižnikom, čilijem, peteršiljem in mletim črnim poprom.
- Za pripravo burgerja zmešajte začimbe, chorizo, mleto meso, čebulo in česen.
- Dodajte bikarbono, sol in timijan ter vse skupaj dobro premešajte, da dobite velike pikantne svinjske kroglice. Zmes razdelite na 4 enako velike kepice.
- Položite jih na pladenj, pokrijte s folijo za živila in postavite v hladilnik, da se utrdijo in začimbe prepojijo meso.
- Ko ste pripravljeni in je vaš žar primeren za peko, vzemite burgerje iz hladilnika. Vsako stran premažite z malo olja in jih položite na žar ter pecite 3 ali 4 minute, dokler burgerji ne postanejo lepo zapečeni.
- Obrnite in zapecite še na drugi strani, burger potem še enkrat obrnite, premažite z malo stopljenega masla in pecite še 2 do 3 minute.
- Čez položite sir in burger vzemite z žara.
- Paprike padron premažite z oljem in soljo ter jih pecite na vročem žaru nekaj minut.
- Ko so paprike pečene, jih vzemite z žara in nataknite na lesena nabodala.
- Burgerje zložite v popečene štručke, obložite s salso, vloženo rdečo čebulo in pršutom.
- Ko je burger sestavljen, ga na vrhu prebodite z nabodalom s papriko.
- Postrezite s krompirčkom.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Ainsley Harriott
Svinjski kebab in grška zelena solata
Recepti Nico Reynolds
Burger s svinjino in ananasom ter zeljna solata s čilijevo majonezo
Recepti Nico Reynolds
Žemljice z nicovo rjavo omako za zajtrk
Recepti Nico Reynolds
Nabodala s svinjino in šparglji s poletno marinado
Recepti Rudolph van Veen
Pirenejska svinjska rebrca z dušeno zelenjavo
Recepti Lora in Stoyan
Svinjina s čebulo in tarhana
Recepti Lora in Stoyan
Domača salsiccia s papriko in čebulo
Recepti Lora in Stoyan
Polnjen svinjski file in gobovi rezanci
Recepti Donal Skehan
Tajske mesne kroglice
Recepti Donal Skehan
Kotleti s koromačem