Burger iz pečene pese z dimljenim stiltonom in pirejem iz limskega fižola

Priprava:

1. Za burgerje olupimo peso in jo sesekljamo v multipraktiku. Zamenjamo nastavek in skupaj sesekljamo peso, rjavi riž in lečo. Gumb pritisnemo 15-krat do 20-krat, dokler se mešanica ne poveže, vendar ima še vedno grobo strukturo. Po videzu spominja na mleto meso.  

2. Mešanico stresemo v skledo in dodamo preostale sestavine. Z rokami dobro premešamo. Vse sestavine morajo biti lepo povezane. Mešanico damo za pol ure v hladilnik.

3. Ponev srednje segrejemo. Oblikujemo polpete. Za vsak polpet uporabimo pol skodelice mešanice. Za popolno oblikovane polpete si lahko pomagamo z modelčkom za krofe ali kakšnim drugim modelčkom zanimive oblike. 

4. V ponev vlijemo zelo tanko plast olja in polpete pečemo okrog 12 minut. Uporabimo ponev z debelim dnom. Polpete občasno obrnemo. Po potrebi pokapamo še z malo olja. Burgerji naj se zapečejo na robu in prepečejo na sredi.

Ponudimo sveže pečene s solato iz rukole. Tudi pogreti so odlični.

5. Za pire zavremo fižol in ga počasi kuhamo pol ure.  Zaradi sode se bo hitreje skuhal.  Skuhamo ga čisto do mehkega.  Pokrijemo in ohladimo v vodi, v kateri se je kuhal. 

6. Fižol odcedimo (tekočino prihranimo za enolončnice, juhe in podobno).  V multipraktiku ga sesekljamo z drugimi sestavinami. Začinimo po okusu. V hladilniku naj počiva še 15 minut.  

7. Potrebujemo še polnozrnato pecivo (denimo čabato, malo popečeno), paradižnik (narezan) in rdečo čebulo (drobno narezano), dimljeni stilton (narezan), narezane vložene kumarice, paradižnikovo in ingverjevo omako.

8. Burger sestavimo iz pesnih polpetov, popečenega kruha, pokapanega z oljčnim oljem, fižolovega pireja (sobne temperature), čebule, paradižnika, rukole, sira (stopljenega pod žarom na burgerju) in kumaric.  

sestavine

  • Sestavine1.25 skodelice hladnega kuhanega rjavega riža 1 skodelica kuhane in odcejene rjave leče 1.5 skodelice sesekljane pese 0.5 žličke soli 1 žlička svežega črnega popra 1 žlička timijana (strtega) 0.5 žličke mletega kumina 3 žličke pripravka marmite 3 žličke suhega paradižnika (drobno sesekljanega) 1 majhna čebula (zelo drobno sesekljana/zmleta) 3 stroki česna (zmleti) 2.5 žlice gladkega masla iz brazilskih oreščkov 0.5 skodelice drobnih krušnih drobtin oljčno olje za ponev 3 polnozrnata peciva dimljeni stilton omake in priloge po izbiriPire iz limskega fižola125 g limskega fižola čez noč namočimo v vodi s pol žlice sode bikarbone (za kuhanje) 1 strok česna strt 1 žlica limonovega soka 40 ml oljčnega olja morska sol črni poper

Priprava