Buhteljni z vaniljevo omako

Verjetno ga že vsi poznate, nizozemskega kuharja in avtorja kuharskih knjig. Govorimo o Rudolphu van Veenu, ki je za vas pripravil obilico sladkih in slanih jedi. Vabljeni k ogledu recepta in samostojni kuhi! Dober tek :)

sestavine

  • MARELIČNO POLNILO:
  • 150 g suhih marelic
  • BUHTELJNI:
  • 20 g svežega kvasa
  • 125ml mleka
  • 400g moke
  • 3 rumenjaki
  • 40g sladkorja v prahu
  • 1 žlička vaniljevega sladkorja
  • 1 limona
  • 40 g masla
  • 1 ščepec soli
  • 200 g masla
  • VANILIJEVA OMAKA:
  • 500 ml mleka
  • 100 g sladkorja
  • 1 strok vanilije
  • 20 g kreme v prahu
  • 2 rumenjaka
  • 1 žlička ruma (po želji)
  • DODATNO:
  • pekač
  • okrogel model za rezanje velikosti približno 7 cm
  • kuhinjski mešalnik

Priprava

  • Št. porcij: 8
  • Marelični nadev
  • 1. Sušene marelice čez noč namočite v vodo. Vodo odcedite, nato pa marelice spasirajte v kuhinjskem mešalniku, da dobite grob marelični nadev.
  • Buhteljni
  • 1. Mleko v ponvi segrejte do mlačnega in v njem raztopite kvas. Naribajte limonino lupinico in stopite maslo. Moko, rumenjake, sladkor v prahu, vanilijev sladkor, limonino lupinico, maslo in sol dodajte v skledo za mešanje in na kratko premešajte. Nato dodajte mleko s kvasom in gnetite v mešalniku ali ročno, dokler ne dobite gladkega testa. Z vlažno krpo pokrijte skledo s testom in ga pustite vzhajati približno 30 minut na toplem (približno 50 °C), če je le mogoče.
  • 2. Pekač namažite z maslom. Vzhajano testo na kratko pregnetite z rokami. Nato ga razvaljajte na debelino približno 1 cm. Iz testa z modelčkom izrežite kroge s premerom približno 7 cm.
  • 3. Na sredino vsakega kroga testa dajte 1 žličko mareličnega nadeva. Testo prepognite skupaj kot majhno vrečko. Buhteljne položite v pekač s prepognjeno stranjo navzdol. Pokrijte in pustite vzhajati približno 15 minut na sobni temperaturi.
  • 4. Pečico segrejte na 170 °C. Buhteljne v pečici pecite približno 30 minut.
  • Vanilijeva omaka
  • 1. Mleko in sladkor zavrite. Vanilijev strok vzdolžno razpolovite, postrgajte semena in jih dodajte mleku.
  • 2. Jajčne rumenjake zmešamo s kremo v prahu in po želji z rumom, da dobimo maso. To mešanico dodamo vročemu mleku v posodi in neprestano mešamo približno 2 minuti, da se omaka nekoliko zgosti.
  • 3. Toplo vanilijevo omako postrežemo z buhteljni. Po želji posujte s sladkorjem v prahu.

Sorodni recepti

Poglej vse