Buhteljni z vaniljevo omako
Recept je iz: Rudolph van Veen
Verjetno ga že vsi poznate, nizozemskega kuharja in avtorja kuharskih knjig. Govorimo o Rudolphu van Veenu, ki je za vas pripravil obilico sladkih in slanih jedi. Vabljeni k ogledu recepta in samostojni kuhi! Dober tek :)
sestavine
- MARELIČNO POLNILO:
- 150 g suhih marelic
- BUHTELJNI:
- 20 g svežega kvasa
- 125ml mleka
- 400g moke
- 3 rumenjaki
- 40g sladkorja v prahu
- 1 žlička vaniljevega sladkorja
- 1 limona
- 40 g masla
- 1 ščepec soli
- 200 g masla
- VANILIJEVA OMAKA:
- 500 ml mleka
- 100 g sladkorja
- 1 strok vanilije
- 20 g kreme v prahu
- 2 rumenjaka
- 1 žlička ruma (po želji)
- DODATNO:
- pekač
- okrogel model za rezanje velikosti približno 7 cm
- kuhinjski mešalnik
Priprava
- Št. porcij: 8
- Marelični nadev
- 1. Sušene marelice čez noč namočite v vodo. Vodo odcedite, nato pa marelice spasirajte v kuhinjskem mešalniku, da dobite grob marelični nadev.
- Buhteljni
- 1. Mleko v ponvi segrejte do mlačnega in v njem raztopite kvas. Naribajte limonino lupinico in stopite maslo. Moko, rumenjake, sladkor v prahu, vanilijev sladkor, limonino lupinico, maslo in sol dodajte v skledo za mešanje in na kratko premešajte. Nato dodajte mleko s kvasom in gnetite v mešalniku ali ročno, dokler ne dobite gladkega testa. Z vlažno krpo pokrijte skledo s testom in ga pustite vzhajati približno 30 minut na toplem (približno 50 °C), če je le mogoče.
- 2. Pekač namažite z maslom. Vzhajano testo na kratko pregnetite z rokami. Nato ga razvaljajte na debelino približno 1 cm. Iz testa z modelčkom izrežite kroge s premerom približno 7 cm.
- 3. Na sredino vsakega kroga testa dajte 1 žličko mareličnega nadeva. Testo prepognite skupaj kot majhno vrečko. Buhteljne položite v pekač s prepognjeno stranjo navzdol. Pokrijte in pustite vzhajati približno 15 minut na sobni temperaturi.
- 4. Pečico segrejte na 170 °C. Buhteljne v pečici pecite približno 30 minut.
- Vanilijeva omaka
- 1. Mleko in sladkor zavrite. Vanilijev strok vzdolžno razpolovite, postrgajte semena in jih dodajte mleku.
- 2. Jajčne rumenjake zmešamo s kremo v prahu in po želji z rumom, da dobimo maso. To mešanico dodamo vročemu mleku v posodi in neprestano mešamo približno 2 minuti, da se omaka nekoliko zgosti.
- 3. Toplo vanilijevo omako postrežemo z buhteljni. Po želji posujte s sladkorjem v prahu.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Bill Granger
Portugalske pite s kremo
Recepti Ainsley Harriott
Kolači s kokosom in limeto
Recepti Sara La Fountain
Masleni kolački z borovnicami
Recepti Lora in Stoyan
Višnjevi browniji s španskimi vetrci
Recepti Mark Moriarty
Popolni kolački
Recepti Donal Skehan
Kocke s prestami in riževimi krispiji
Recepti Lora in Stoyan
Biskvit z bezgovim sirupom
Recepti Martha Stewart
Kolač z blitvo in rikoto
Recepti Lora in Stoyan
Malinovi zvitki z zapečeno meringo
Recepti Martha Stewart
Kolač s kondenziranim mlekom