BRITANSKA REBRCA NA ŽARU

BRITANSKA REBRCA NA ŽARU

sestavine

  • 75 g morske soli
  • 2 jedilni žlici zrn belega popra
  • 6 svežih lovorovih listov
  • 4 kosi kakovostnih svinjskih rebrc (skupno 3 kg)
  • 150 g redkvic
  • Omaka za žar
  • 225 g omake HP
  • 300 g kečapa
  • 170 g angleške gorčice
  • 150 ml worcestershirske omake
  • 100 ml viskija
  • 750 ml svežega jabolčnega soka
  • 200 ml tekočega medu
  • Krompirjeva solata
  • 500 g mladega krompirja
  • ½ šopka svežega kopra (15 g)
  • 1 šopek svežega drobnjaka (30 g)
  • 50 g vložene čebule
  • 1 jabolko
  • 1 zrela hruška
  • 200 g grškega jogurta
  • 1 čajna žlička angleške gorčice

Priprava

  • Pečico segrejte na 140ºC.
  • Morsko sol, zrna belega popra in lovorove liste dajte v tolkač in možnar ter drobite do finega (ali zmešajte v električnem mešalniku), nato stresite v kozarec.
  • Za omako čebulo olupite in jo na drobno nasekljajte. Maslo stopite v ponvi na srednji temperaturi, dodajte čebulo in ob rednem mešanju kuhajte 15 minut oziroma da postane mehka.
  • V rebra vtrite 2 jedilni žlici soli (ostalo sol prihranite za drugič), potem prestavite na dva pladnja za peko in pokrijte z aluminijasto folijo. V visokem pekaču dimenzij 25 cm x 30 cm zmešajte sestavine za omako za žar.
  • Vse pekače za tri ure postavite v pečico. Nepokrit pladenj z omako postavite pod vse ostale in po potrebi razredčite z vodo.
  • Ko čas poteče, pladnje vzemite iz pečice, v vsak pladenj z rebrci dodajte malo vode, da odstranite zapečen del.
  • Četrtino omake (približno 300 g) porazdelite med pladnje z rebrci (preostanek zamrznite za kdaj drugič). Rebrca s prijemalkami obračajte, da jih povaljate v omaki, nato jih položite na rešetke pečice, spodaj pa podstavite prazen pladenj za omako.
  • V kovinsko rešeto stresite za pest lesenih trsk in jih zakurite. Ko se začne kaditi, rešeto postavite v kovinsko skledo, položite na dno pečice in rebrca prekajujte 30 minut oziroma da postanejo lepljiva in karamelizirana.
  • Medtem pripravite krompirjevo solato. Zdrgnite krompir, potem ga 15 minut (oziroma da se zmehča) kuhajte v ponvi vrele slane vode, potem odlijte in pustite, da se malo ohladi.
  • Potrgajte koper, nato na drobno nasekljajte z drobnjakom in stresite v veliko skledo. Vloženo čebulo narežite na rezine, potem jabolku in hruški odstranite sredico ter ju narežite na ozke kvadre ter dajte v skledo.
  • Dodajte jogurt, gorčico in topel krompir, potem stresite skupaj in prekrijte. Pokusite in dodatno začinite.
  • Rebra prestavite na desko in narežite na posamezna rebra, sok s pladnja pa zlijte čeznje. Na drobno narežite redkvice in jih potresite po vrhu, potem postrezite s krompirjevo solato.

Sorodni recepti

Poglej vse