Brioš

Brioš

Opis

Slastno pecivo brioš, ki vas bo takoj popeljalo med pariške ulice.

Priprava

Priprava:

  1. V skledo mešalnika zlijte mrzlo mleko in dodajte kvas. Rahlo premešajte in potresite z moko. Pustite kakih 15 minut, da se kvas aktivira.
  2. Dodajte sladkor, moko, jajca in na koncu sol. Ves čas mešajte. Če je zmes suha in grudasta, dodajte malo mleka.
  3. Testo mešajte kakih 5 minut na srednji hitrosti. Z lopatko odstranite testo s stranic sklede in nastavka za mešanje. Dodajte še malo moke, tri ščepce. Zgnetite in ponovite še enkrat.
  4. Ocenite, če je testo nared. Odtrgajte en košček testa in ga raztegnite kot tkanino. Če je prozorno kot motno steklo, potem je gluten aktiviran, testo pa elastično in lahko dodate maslo. Če ni tako, gnetite še par minut in spet preverite.
  5. Dodajte pol masla in na nizki hitrosti stepajte 2 minuti. Ustavite mešalnik. Z lopatko odstranite maslo s stranic sklede in še par minut stepajte na nizki hitrosti. Ko se vse maslo pomeša s testom, dodajte še drugo polovico masla in stepajte še 4-5 minut.
  6. Testo prestavite v široko skledo, potresite z malo moke in pustite počivati uro do uro in pol, da dvojno naraste. Potem ga pritisnite, da se sprostijo plini, ki so nastali med delovanjem kvasa. Testo pokrijte, prestavite v hladilnik in pustite počivati 2 uri ali čez noč.
  7. Z maslom premažite 8 majhnih in 1 velik model za brioš. Z lopatko za testo odrežite 50 g težke kose. Najprej z obema rokama oblikujte žogico, potem pa jo prestavite na pomokano površino, prepognite in vrtite žogico v smeri urinega kazalca. Žogice prestavite v modele in pustite vzhajati.
  8. Za premaz v majhni skledi stepite jajca, smetano in sol. S čopičem premažite testo. Brioš prestavite v pečico, prižgite pa samo lučko. Tako bo dovolj toplo, da testo vzhaja v eni uri. Ko brioš dovolj naraste, pečico segrejte na 180 C. Spet premažite testo. Mali brioši se pečejo 15 minut, veliki pa 25.

* Pecite v pečici z konvekcije

sestavine

Kvasec:

  • 50 g mleka (mrzlega)
  • 8 g suhega kvasa
  • 60 g moke

Testo:

  • 40 g sladkorja
  • 340 g moke in še malo za posipanje
  • 220 g mrzlih celih jajc (približno 4 jajca)
  • 8 g soli
  • mleko (po potrebi)
  • 200 g omehčanega masla + za premaz

Premaz:

  • 1 celo jajce
  • 5 g sladke smetane
  • ščep soli

Sorodni recepti