Breskve melba

Breskve melba

Opis

Priprava

Poširanje breskev

Vaniljev strok prerežemo po dolgem. Postrgamo sredico in jo damo v lonec skupaj s strokom, litrom vode in sladkorjem. Zavremo in kuhamo, dokler se sladkor ne stopi. Breskvi olupimo in ju 8 minut poširamo v sladkornem sirupu. Ohladimo ju, nato pa ju prepolovimo in odstranimo koščico.

 

Malinova omaka

Maline, sladkor v prahu in limonin sok damo v kozico, malce pokuhamo, zmeljemo in precedimo skozi gosto cedilo ali krpo. Pokusimo in po potrebi dodamo še sladkorja v prahu.

 

Vaflji

Pečico segrejemo na 165 °C.

Narežemo mandlje. Stopimo maslo.

V skledi pomešamo sladkor v prahu, moko in sol. Dodamo stopljeno maslo in beljak. Mešamo, da dobimo testo.

Testo damo v dresirno vrečko in nabrizgamo tanke kroge na pekač, obložen s papirjem za peko. Vmes pustimo dovolj prostora. Potresemo z narezanimi mandlji.

Vaflje pečemo v pečici približno 4 minute do zlatorjavega. S paletnim nožem jih vzamemo iz pekača in takoj potisnemo v škatlo za jajca, da dobijo obliko košarice.

 

Sladkorna mrežica

Zajemalko namažemo s sončničnim oljem in jo odložimo na pult z namazano stranjo navzgor.

V kozici z debelim dnom segrejemo sladkor, glukozni sirup in vodo do približno 150 °C.

Pustimo, da se malce ohladi.

Dvoje vilice pomočimo v sladkorni sirup in ju premikamo čez zajemalko v nasprotnih smereh, da dobimo mrežico. Na koncu na tanko obrobimo rob zajemalke.

Pustimo, da se ohladi, nato pa mrežico previdno snamemo z zajemalke. Shranimo na suhem in hladnem mestu, toda ne v hladilniku. Tako izdelamo štiri mrežice.

 

Postrežba

Na vsak krožnik damo malce malinove omake. Na sredino položimo vafelj in nanj damo kepico sladoleda. Na tega damo polovico breskve in jo prelijemo s še malce malinove omake.

Čez vse previdno poveznemo sladkorno mrežico.

Okrasimo z listom mete in malino na vrhu.

 

Dodatne potrebščine: palični mešalnik ali blender, gosto pleteno cedilo ali krpa, dresirna vrečka, papir za peko, paletni nož, škatla od jajc, zajemalka premera 10 cm, pecilni prašek, termometer, žlica za sladoled

sestavine

Sestavine

  • 1 vaniljev strok
  • 1 l vode
  • 300 g sladkorja
  • 2 veliki zreli breskvi

Malinova omaka

  • 300 g malin
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 2 žlički limoninega soka

Vafelj

  • 75 g oluščenih mandljev
  • 25 g masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 20 g moke
  • ščepec soli
  • 5 g beljakov (približno 2)

Sladkorna mrežica

  • malce sončničnega olja
  • 250 g sladkorja
  • 10 g glukoznega sirupa
  • 100 ml vode

Dodatno

  • 4 kepice vanilijevega sladoleda
  • 4 maline
  • 4 listki mete