Opis

Vok postavimo na štedilnik. Vanj vlijemo dve žlici oljčnega olja in ga pustimo, da se segreje na šibkem ognju.

Rdečo čebulo olupimo. Razpolovimo jo, narežemo na polkolobarje in damo v vok.

Por tanko diagonalno narežemo, drobno nasekljamo tudi papriko čili, vse dodamo k čebuli in premešamo.

Preden se čebula zmehča, preko vseh sestavin drobno naribamo lupinico ene limone.

Paradižnik in rdeč češnjev paradižnik razpolovimo. Rumen češnjev paradižnik pustimo cel.

Trtne liste položimo drug na drugega, zvijemo v svaljek, drobno nasekljamo in damo v vok.

½ krompirja olupimo, narežemo na tanke rezine in skupaj s suho okro, ki smo jo prej namočili v vodi, dodamo v vok. Vse sestavine premešamo in kuhamo naprej.

3 stroke česna olupimo, grobo nasekljamo, dodamo v vok, po vrhu naribano dva prepolovljena paradižnika in premešamo.

Lovorove liste narežemo na trakce in dodamo v vok. Dolijemo dovolj vode, da prekrije vse sestavine, in kuhamo, dokler se sestavine ne zmehčajo.

Filete brancina damo na rezalno desko. Na prazen del deske potresemo malo soli. Konice prstov pomočimo v sol, filet primemo za rob in z nožem odstranimo kožo z mesa, kot bi jo potiskali.

Filete brancina brez kože narežemo na večje kose. Malo jih solimo.

Ko omaka v voku zavre in se sestavine zmehčajo, dodamo kis zelenega grozdja.

Polovico listov bazilike grobo nasekljamo, malo zmečkamo z roko in jih dodamo v omako.

Na koncu v omako damo maslo in ga med mešanjem stopimo. Tako bo omaka postala gostejša.

Vzamemo srednje veliki ognjevarni posodi in vanju razpredimo omako, ki naj sega do polovice posode. Nato dodamo brancine. Na drobno naribamo preostalo limonino lupinico.

Olupimo strok česna, ga prepolovimo in damo v posodo.

Rdeči in rumeni češnjev paradižnik razporedimo v obe posodi in dodamo po žlico kaper.

Rjave šampinjone narežemo na rezine in jih razporedimo v posodi. Posodi pokrijemo, postavimo na pekač in ribe 15 minut pečemo v pečici, segreti na 200 stopinj.

Jed, kuhano v pari, vzamemo iz pečice in damo v servirno posodo. Po vrhu okrasimo s preostalimi listki bazilike, ki jih prav tako nežno zmečkamo z roko. Naribamo malo limonine lupinice in postrežemo.

sestavine

Sestavine

  • 2 fileta evropskega brancina
  • sol
  • 5 rdečih češnjevih paradižnikov
  • 12 rumenih češnjevih paradižnikov
  • 2 žlici kaper
  • 1 zavitek rjavih šampinjonov

Omaka

  • 1 rdeča čebula
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 pora
  • 2 čilija
  • 1 limona
  • 2 paradižnika
  • 3 trtni listi
  • 1.5 krompirja
  • 1 skodelica suhe okre
  • 4 stroki česna
  • 2 lovorova lista
  • voda
  • 1 žlica kisa iz zelenega grozdja
  • 2 šopka bazilike
  • 1 žlica masla