Bouillabaisse (ribja obara) z Viktorijinega jezera in omaka rouille
Recept je iz: Kiran Jethwa
Priprava ribje obare:
- V veliki kozici segrejemo 1/4 skodelice olivnega olja. Ko je vroče, dodamo čebulo in šalotke (ali por) in pražimo približno minuto.
- Dodamo strt česen (vsega ali po okusu), rdečo papriko, paradižnik, zeleno in koromač. Pomešamo z leseno žlico, da so sestavine lepo prepojene z oljem.
- Dodamo še 1/4 skodelice olivnega olja, timijan, lovorjev list, nageljnove žbice in pomarančno lupino, nato pa kuhamo, dokler ni čebula mehka in zlata, ne pa rjava.
- Ribje filete narežemo na kose, velike 5 cm. Z 2 skodelicama vode jih dodamo zelenjavni mešanici.
- Obaro zavremo, nato pa zmanjšamo ogenj in kuhamo odkrito približno 10
min.
Dodamo žafran, sol in poper, sok školjk, limonin sok in belo vino. Še enkrat rahlo zavremo in kuhamo še 5 min.
Preden obaro postrežemo, jo pokusimo, po potrebi posolimo in popopramo ter dodamo limonin sok.
Priprava omake rouille:
- Vročo ribjo ali školjčno jušno osnovo zlijemo v mešalnik.
- Dodamo česen, čili, sol in krušne drobtine. Mešamo, dokler ni mešanica povsem tekoča.
- Ko mešalnik še deluje, počasi vlivamo olivno olje in izklopimo mešalnik, ko olja ni več videti.
- Omako rouille postrežemo v majhni skodelici z bouillabaissom. V vsako porcijo obare primešamo približno 1/2 čajne žličke omake. Uporabljajte jo previdno – kot tabasko!
sestavine
- Sestavine za ribjo obaro1.4 kg ribjih filetov vsaj treh vrst rib (npr. tilapia nilski ostriž som) 0.5 skodelice oljčnega olja 1 drobno nasekljana čebula 4 drobno nasekljane šalotke (ali bel del 2-3 porov drobno nasekljan) 2 stroka česna strta 1 velik narezan paradižnik (ali 1/2 skodelice paradižnika iz pločevinke) 1 očiščena in narezana rdeča paprika 4 stebla zelene drobno narezana 5 cm rezina koromača 3 vejice svežega timijana 1 list lovorja 3 nageljnove žbice lupina polovice pomaranče 1 ščepec žafrana v prahu 2 čajni žlički soli 0.25 čajne žličke sveže mletega črnega popra 1 skodelica školjčnega soka ali ribje jušne osnove 2 jušni žlici limoninega soka 0.66 skodelice belega vina 1 narezana francoska štrucaSestavine za omako rouille1 jušna žlica vroče ribje ali školjčne jušne osnove 2 stroka česna 1 majhen rdeč čili drobno nasekljan 0.5 čajne žličke soli 0.25 skodelice belih krušnih drobtin 0.5 skodelice oljčnega olja
Priprava
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Kiran Jethwa
Panirane školjke na peni iz cvetače in praženih indijskih oreščkov
Recepti Kiran Jethwa
Pečeni polnjeni jajčevci s tilapijo in limonino omako
Recepti Kiran Jethwa
Marinirana kraljevska skuša
Recepti Kiran Jethwa
Zvrnjen kolač s kruhovcem
Recepti Kiran Jethwa
Kalamari na žaru z rakovico, začinjenim nadevom, sipinim črnilom in omako iz suhega manga
Recepti Kiran Jethwa
Kari z rakovico in tamarindo
Recepti Kiran Jethwa
Rezanci z rakom, belim vinom, česnom in peteršiljem
Recepti Kiran Jethwa
Rakci v maslu
Recepti Kiran Jethwa
V soli pečena postrv s holandsko omako s papriko na posteljici iz belušev ter hrustljave prekajene šunke
Recepti Kiran Jethwa
Male ostrige s pridihom Vzhoda (enkratna in osvežujoča azijska polivka za sveže ostrige)