Opis

Priprava ribje obare:

  1. V veliki kozici segrejemo 1/4 skodelice olivnega olja. Ko je vroče, dodamo čebulo in šalotke (ali por) in pražimo približno minuto.
  2. Dodamo strt česen (vsega ali po okusu), rdečo papriko, paradižnik, zeleno in koromač. Pomešamo z leseno žlico, da so sestavine lepo prepojene z oljem.
  3. Dodamo še 1/4 skodelice olivnega olja, timijan, lovorjev list, nageljnove žbice in pomarančno lupino, nato pa kuhamo, dokler ni čebula mehka in zlata, ne pa rjava.
  4. Ribje filete narežemo na kose, velike 5 cm. Z 2 skodelicama vode jih dodamo zelenjavni mešanici.
  5. Obaro zavremo, nato pa zmanjšamo ogenj in kuhamo odkrito približno 10 min.
    Dodamo žafran, sol in poper, sok školjk, limonin sok in belo vino. Še enkrat rahlo zavremo in kuhamo še 5 min.
    Preden obaro postrežemo, jo pokusimo, po potrebi posolimo in popopramo ter dodamo limonin sok.

Priprava omake rouille:

  1. Vročo ribjo ali školjčno jušno osnovo zlijemo v mešalnik.
  2. Dodamo česen, čili, sol in krušne drobtine. Mešamo, dokler ni mešanica povsem tekoča.
  3. Ko mešalnik še deluje, počasi vlivamo olivno olje in izklopimo mešalnik, ko olja ni več videti.
  4. Omako rouille postrežemo v majhni skodelici z bouillabaissom. V vsako porcijo obare primešamo približno 1/2 čajne žličke omake. Uporabljajte jo previdno – kot tabasko!



sestavine

Sestavine za ribjo obaro

  • 1.4 kg ribjih filetov vsaj treh vrst rib (npr. tilapia
  • nilski ostriž
  • som)
  • 0.5 skodelice oljčnega olja
  • 1 drobno nasekljana čebula
  • 4 drobno nasekljane šalotke (ali bel del 2-3 porov
  • drobno nasekljan)
  • 2 stroka česna
  • strta
  • 1 velik narezan paradižnik (ali 1/2 skodelice paradižnika iz pločevinke)
  • 1 očiščena in narezana rdeča paprika
  • 4 stebla zelene
  • drobno narezana
  • 5 cm rezina koromača
  • 3 vejice svežega timijana
  • 1 list lovorja
  • 3 nageljnove žbice
  • lupina polovice pomaranče
  • 1 ščepec žafrana v prahu
  • 2 čajni žlički soli
  • 0.25 čajne žličke sveže mletega črnega popra
  • 1 skodelica školjčnega soka ali ribje jušne osnove
  • 2 jušni žlici limoninega soka
  • 0.66 skodelice belega vina
  • 1 narezana francoska štruca

Sestavine za omako rouille

  • 1 jušna žlica vroče ribje ali školjčne jušne osnove
  • 2 stroka česna
  • 1 majhen rdeč čili
  • drobno nasekljan
  • 0.5 čajne žličke soli
  • 0.25 skodelice belih krušnih drobtin
  • 0.5 skodelice oljčnega olja

Sorodni recepti