ZA IZBOLJŠANJE NAŠIH STORITEV, INDIVIDUALIZACIJO OGLAŠEVANJA IN ZA SHRANITEV VAŠIH PREFERENC SPLETNE STRANI UPORABLJAMO NAŠE PIŠKOTKE IN PIŠKOTKE TRETJIH OSEB. Z NADALJNJIM BRSKANJEM, SE STRINJATE Z UPORABO PIŠKOTOV NA NAŠI STRANI. ZA VEČ INFORMACIJ (NPR. GLEDE TEGA KAKO IZKLOPITI PIŠKOTKE) OBIŠČITE NAŠO POLITIKO PIŠKOTKOV

Se strinjam
advertisement
Napredno iskanje oddajSkrij napredno iskanje

Borovničeva pita

Ocena 0/5
Priprava

Začnemo s skorjo. V posodi ali multipraktiku zmešamo moko, maslo, mast in sol. Ko dobimo drobtine, v kozarcu zmešamo vodo, stepeno jajce, sladkor v prahu in limonin sok ter zmešamo. Tekočino počasi polivamo po zdrobljenem testu in ga pri tem mesimo, dokler ne dobimo kepe testa. Morda boste ugotovili, da ne potrebujete vse tekočine, zato jo dodajamo zelo počasi in nehamo, ko se testo sprime v kepo.

 

Testo sploščimo z roko in ga prerežemo v večjo (približno 2/3 testa) in manjšo kepo (približno 1/3 testa). Pečico predhodno segrejemo na 180 °C. Večjo kepo testa razvaljamo na čisti pomokani površini. Položimo ga v 23 cm širok in 4 cm globok pekač z odstranljivim dnom. Prepričajte se, da je testo v vseh vogalih in da sega malce čez rob. Višek testa odrežemo, ko bo pečeno. Razvaljana skorja pite naj počiva v hladilniku 30 minut. Medtem v veliki posodi zmešamo sestavine za nadev. Kos papirja za peko zmečkamo in ga položimo na dno pekača. Nežno ga prebodemo z vilicami. Pokrijemo ga s krogom povoskanega papirja in ga napolnimo z nekuhanim rižem ali fižolom. Pečemo na sredini vroče pečice 25 minut. Nato papir odstranimo in pečemo še pet minut. Testo vzamemo iz pečice, ga hitro premažemo s stepenim jajcem in ga znova damo v pečico za 10 minut ali dokler osnova ni povsem pečena. Ko je testo zlate barve, ga vzamemo iz pečice in vanj stresemo pripravljen nadev. Na slepo pečeno in nadevano pito damo v hladilnik, kjer naj se shladi, medtem pa razvaljamo trakove testa za vrh.

Manjšo kepo testa razvaljamo in narežemo na 12 tankih trakov, iz katerih bomo naredili mrežo. Za pletenje mreže vam priporočam, da obiščete stran Youtube in si ogledate, kako se to stori. To je zelo težko opisati z besedami, a s pomočjo videa boste hitro ugotovili, kako. Ko je mreža lepo na vrhu borovnic, pito pečemo nepokrito 45 minut. Pito vzamemo iz pečice in jo pokrijemo s folijo ter pečemo še 45 minut (skupaj nadevano pito pečemo uro in pol). Borovnice bi morale kar privreti skozi mrežo. 

Za otroke:
da
Za vegetarijance:
da