Bombon jajce

Bombon jajce

Opis

Priprava:

1. Jajcem z ostrim nožem odrežemo pokrov z vrha. Jajca zlijemo v skledo in jih shranimo za kaj drugega.

2. Prazne lupine in pokrove postavimo na pekač. Pečemo jih 4 minute v predhodno segreti pečici pri 170 stopinjah.

3. Za jajčni liker želatino namočimo v hladni vodi. V skledi stepemo rumenjake s sladkorjem. Pristavimo jih na vodno kopel in nadaljujemo s stepanjem, dokler zmes ne postane svetlejša ali dokler se ne segreje na 80 stopinj. Dodamo tudi žganje, brendi ali džin. Ko mešanico odstavimo z vodne kopeli, dodamo želatino in mešamo. Mešanico zlijemo v plitvo posodo in prekrijemo s plastično folijo.

4. Za nugat v loncu segrejemo sladkor in pustimo, da karamelizira. Dodamo predhodno popražene lešnike in premešamo. Zmes stresemo na kos papirja za peko in pustimo, da se ohladi. Nugat nato zmeljemo v multipraktiku.

5. Za čokoladni ganaš smetano zlijemo v lonec in pustimo, da zavre. Odstavimo z ognja in dodamo drobno narezano ali naribano čokolado. Mešamo z lopatko, dokler se ne stopi in zmes ne postane gladka. Na koncu dodamo koščke masla in lešnikovo pasto. Premešamo. Dodamo mleti nugat in premešamo. Zmes preložimo v dresirno vrečko z gladkim nastavkom.

6. Smetano rahlo stepemo.

7. Lupine jajc postavimo v stojala za jajca in jih do 2/3 z brizgo napolnimo s čokoladnim ganašem, na ganaš pa dodamo malce napol stepene smetane. Na vrh zlijemo žličko jajčnega likerja.

Nasvet: če sladico pripravljamo za otroke, namesto likerja dodamo slaščičarsko kremo.

sestavine

Za jajčni liker

  • 1 list želatine
  • 5 rumenjakov
  • 100 g sladkorja
  • 100 ml brendija

Za čokoladni ganaš

  • 200 g temne čokolade
  • 100 ml sladke smetane
  • 1 žlica lešnikove paste
  • 1 žlica masla

Za nugat

  • 50 g lešnikov
  • 50 g sladkorja

Dodatek

  • 100 ml sladke smetane
  • 4 jajca

Sorodni recepti