Bombon jajce

Pravšnja sladica za velikonočne praznike. Lahko si jo pa naredite kadarkoli v letu, saj vam ne bo vzela veliko časa in še dobro je videti.

sestavine

  • ZA JAJČNI LIKER:
  • 1 list želatine
  • 5 rumenjakov
  • 100 g sladkorja
  • 100 ml brendija
  • ZA ČOKOLADNI GANAŠ:
  • 200 g temne čokolade
  • 100 ml sladke smetane
  • 1 žlica lešnikove paste
  • 1 žlica masla
  • ZA NUGAT:
  • 50 g lešnikov
  • 50 g sladkorja
  • DODATEK:
  • 100 ml sladke smetane
  • 4 jajca

Priprava

  • 1. Jajcem z ostrim nožem odrežemo pokrov z vrha. Jajca zlijemo v skledo in jih shranimo za kaj drugega.
  • 2. Prazne lupine in pokrove postavimo na pekač. Pečemo jih 4 minute v predhodno segreti pečici pri 170 stopinjah.
  • 3. Za jajčni liker želatino namočimo v hladni vodi. V skledi stepemo rumenjake s sladkorjem. Pristavimo jih na vodno kopel in nadaljujemo s stepanjem, dokler zmes ne postane svetlejša ali dokler se ne segreje na 80 stopinj. Dodamo tudi žganje, brendi ali džin. Ko mešanico odstavimo z vodne kopeli, dodamo želatino in mešamo. Mešanico zlijemo v plitvo posodo in prekrijemo s plastično folijo.
  • 4. Za nugat v loncu segrejemo sladkor in pustimo, da karamelizira. Dodamo predhodno popražene lešnike in premešamo. Zmes stresemo na kos papirja za peko in pustimo, da se ohladi. Nugat nato zmeljemo v multipraktiku.
  • 5. Za čokoladni ganaš smetano zlijemo v lonec in pustimo, da zavre. Odstavimo z ognja in dodamo drobno narezano ali naribano čokolado. Mešamo z lopatko, dokler se ne stopi in zmes ne postane gladka. Na koncu dodamo koščke masla in lešnikovo pasto. Premešamo. Dodamo mleti nugat in premešamo. Zmes preložimo v dresirno vrečko z gladkim nastavkom.
  • 6. Smetano rahlo stepemo.
  • 7. Lupine jajc postavimo v stojala za jajca in jih do 2/3 z brizgo napolnimo s čokoladnim ganašem, na ganaš pa dodamo malce napol stepene smetane. Na vrh zlijemo žličko jajčnega likerja.
  • 8. Nasvet: če sladico pripravljamo za otroke, namesto likerja dodamo slaščičarsko kremo.

Sorodni recepti

Poglej vse