Bombon jajce
Recept je iz: Rudolph van Veen

Pravšnja sladica za velikonočne praznike. Lahko si jo pa naredite kadarkoli v letu, saj vam ne bo vzela veliko časa in še dobro je videti.
sestavine
- ZA JAJČNI LIKER:
- 1 list želatine
- 5 rumenjakov
- 100 g sladkorja
- 100 ml brendija
- ZA ČOKOLADNI GANAŠ:
- 200 g temne čokolade
- 100 ml sladke smetane
- 1 žlica lešnikove paste
- 1 žlica masla
- ZA NUGAT:
- 50 g lešnikov
- 50 g sladkorja
- DODATEK:
- 100 ml sladke smetane
- 4 jajca
Priprava
- 1. Jajcem z ostrim nožem odrežemo pokrov z vrha. Jajca zlijemo v skledo in jih shranimo za kaj drugega.
- 2. Prazne lupine in pokrove postavimo na pekač. Pečemo jih 4 minute v predhodno segreti pečici pri 170 stopinjah.
- 3. Za jajčni liker želatino namočimo v hladni vodi. V skledi stepemo rumenjake s sladkorjem. Pristavimo jih na vodno kopel in nadaljujemo s stepanjem, dokler zmes ne postane svetlejša ali dokler se ne segreje na 80 stopinj. Dodamo tudi žganje, brendi ali džin. Ko mešanico odstavimo z vodne kopeli, dodamo želatino in mešamo. Mešanico zlijemo v plitvo posodo in prekrijemo s plastično folijo.
- 4. Za nugat v loncu segrejemo sladkor in pustimo, da karamelizira. Dodamo predhodno popražene lešnike in premešamo. Zmes stresemo na kos papirja za peko in pustimo, da se ohladi. Nugat nato zmeljemo v multipraktiku.
- 5. Za čokoladni ganaš smetano zlijemo v lonec in pustimo, da zavre. Odstavimo z ognja in dodamo drobno narezano ali naribano čokolado. Mešamo z lopatko, dokler se ne stopi in zmes ne postane gladka. Na koncu dodamo koščke masla in lešnikovo pasto. Premešamo. Dodamo mleti nugat in premešamo. Zmes preložimo v dresirno vrečko z gladkim nastavkom.
- 6. Smetano rahlo stepemo.
- 7. Lupine jajc postavimo v stojala za jajca in jih do 2/3 z brizgo napolnimo s čokoladnim ganašem, na ganaš pa dodamo malce napol stepene smetane. Na vrh zlijemo žličko jajčnega likerja.
- 8. Nasvet: če sladico pripravljamo za otroke, namesto likerja dodamo slaščičarsko kremo.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Michela Chiappa
Popečene breskve s pomarančnim sirupom
Recepti Nadiya Hussain
Rulada z eklerji
Recepti Božične pite s suhim sadjem
Recepti Curtis Stone
Pita banoffee v kozarčkih
Recepti Curtis Stone
Češnjeva pita z drobljencem
Recepti Nico Reynolds
Pečene breskve s kremo iz medu, timijana in maskarponeja
Recepti Curtis Stone
Kokosova panna cotta ter sorbet s pasijonko in mezcalom
Recepti Michela Chiappa
Krema iz rikote
Recepti Marcus Wareing
Sadni krokant
Recepti Nico Reynolds
Čokoladni rjavčki s pečenimi jagodami