Biskvit s sivko in rabarbarinim nadevom

Biskvit s sivko in rabarbarinim nadevom

Opis

Priprava

1. Pečico segrejemo na 180 °C. S peki papirjem prekrijemo tri 18-centimetrske modle in z maslom premažemo stranice.

2. Za biskvit damo v skledo jajca, sladkor in sol ter z električnim mešalnikom stepamo pet do osem minut, da se prostornina poveča za trikrat. Zmes naj bo lahka in rahla. Nato presejemo moko, da nastane lahka, peni podobna zmes s sivko in stopljenim maslom. Delati je treba hitro, da ne pobegne preveč zraka.

3. Zmes razdelimo v tri modle in jih damo v pečico. Pečemo 22 do 25 minut, da se obarva svetlo zlato, če pa v sredino vtaknemo nabodalo, mora biti suho, ko ga izvlečemo. Vzamemo iz pečice in pustimo nekaj minut stati, nato pa biskvit vzamemo iz modla in ohladimo.

4. Zdaj pa nadev. Rabarbaro in 50 g sladkorja damo v kozico na srednji ogenj ter občasno premešamo. Kuhamo pet ali šest minut, da se rabarbara zmehča in razpusti ter da nastane gostejša kaša.

5. Precedimo v posodo in zmes potisnemo skozi cedilo, nato pa poberemo še ostanke s spodnje strani cedila, da porabimo čisto vse.

6. Maslo damo v očiščeno kozico na majhen ogenj in ga stopimo. Odstavimo ter dodamo jajca, preostanek sladkorja in rabarbarin pire. Postavimo nazaj na majhen ogenj in dve do tri minute mešamo, da se zgosti. Odstavimo, prelijemo v posodo in pustimo, da se ohladi.

7. En biskvit (najlepšega prihranimo za vrh) narobe obrnemo na pladenj ali stojalo za torto. Nanj damo polovico nadeva in ga razporedimo (sama rada vidim, da nadev malo kaplja čez robove). Vzamemo naslednji biskvit in ga s pravo stranjo navzgor postavimo na vrh ter kot prej dodamo še drugo polovico nadeva. Na vrh damo še zadnji (in najlepši) biskvit. Potresemo s sladkorjem v prahu in po želji okrasimo s sivko.

sestavine

Za biskvit s sivko

  • 6 jajc
  • 175 g navadnega kristalnega sladkorja
  • ščepec soli
  • 150 g navadne moke
  • 2 žlički sivkinih poganjkov
  • drobno nasekljanih (brez stebelc)
  • 125 g zmehčanega masla in maslo za premaz

Za rabarbarin nadev

  • 550 g rabarbare
  • narezane na centimetrske rezine (brez stebelc)
  • 200 g nadevanega kristalnega sladkorja
  • 75 g masla
  • 3 razžvrkljana jajca

Za okras

  • sladkor v prahu

Sorodni recepti