Opis

Bhorta z ribjimi palčkami

Priprava

  1. Roza čebulo pripravimo čim prej: vsaj 2 uri pred jedjo ali pa tudi 24 ur. Rdečo čebulo damo v kozarec s pokrovom ali v skledo, ki jo lahko kako drugače pokrijemo. Prelijemo jo z rdečim vinskim kisom (ali limoninim sokom), čebulo pa pritisnemo navzdol, da jo potopimo v tekočino. Kozarec oz. skledo pokrijemo in pustimo, da se čebula namaka.
  2. Ko začnemo pripravljati bhorto, ventilatorsko/plinsko pečico segrejemo na 220/200 °C. Ribje palčke damo na pekač in pečemo 20 do 25 minut, kar je lahko malce dlje, ko je navedeno v navodilih na embalaži. Na ta način bo paniranje zelo hrustljavo.
  3. Medtem v veliki ponvi segrejemo olje (jaz uporabljam vok). Na srednjem ognju 20 minut pečemo čebulo, medtem pa jo redno mešamo, dokler ne postane svetlo zlata in mehka. Dodamo čilije in ob neprestanem mešanju pečemo še 3 minute. Vmešamo ingver in česen ter mešamo še 2 minuti. Dodamo gorčico in sol ter ju vmešamo. Dodamo špinačo in počakamo 2 do 3 minute, da se razmehča, medtem pa redno mešamo. Na koncu dodamo limonin sok.
  4. Ponev odstavimo in vzamemo ribje palčke iz pečice. Z lopatko jih malce nalomimo in dodamo v ponev. Vse skupaj premešamo, palčke še dodatno nalomimo, na koncu pa vse posipamo s koriandrom.
  5. Postrežemo z roza vloženo čebulo in koriandrom (po želji).

sestavine

Za roza vloženo čebulo

  • ½ rdeče čebule, drobno sesekljane
  • rdeči vinski kis ali sok limone, za pokapanje

Za bhorto:

  • 12 ribjih palčk
  • 3 žlice hladno stiskanega repičnega ali rastlinskega olja
  • 2 čebuli (približno 300 g), drobno sesekljani
  • 2 rdeča čilija, po želji brez semen, tanko narezana
  • 1 žlica fino naribane korenine ingverja
  • 2 velika stroka česna, zdrobljena ali naribana
  • 2 žlici angleške gorčice
  • 2 čajni žlički solnih kosmičev (ali 1 čajna žlička fine morske soli)
  • 125 g mlade špinače
  • 1 limona, samo sok
  • 3 žlice grobo nasekljanega koriandra in še nekaj za posip (po želji)

Sorodni recepti