Beljakova pena u moussom s kavo Moka

Beljakova pena u moussom s kavo Moka

Opis

Priprava:

    1. Pečico segrejemo na 150 °C. (Jaz pečico segrejem na 135 °C in vključim ventilator). Dva pekača prekrijemo s peki papirjem.

   2. Za beljakovo peno damo kavo, tri žlice vode in 50 g sladkorja v majhno kozico in počakamo, da zavre, medtem pa mešamo, da se sladkor stopi. Odstavimo z ognja in počakamo, da se kava namaka.

   3. Beljake damo v skledo mešalnika z nastavkom. Dodamo jelenovo sol in mešamo, dokler ne dobimo snega. Postopoma dodajamo preostali kristalni sladkor in mešamo, dokler ne dobimo trdnega snega.

   4. Ko imamo trden sneg, nehamo mešati in postopoma vlivamo kavno zmes skozi cedilo. Zmes previdno prestavimo (po želji jo lahko malce marmoriramo) in razdelimo v dva pekača. Oblikujemo štiri ovale, dva na vsakem pekaču. En naj bo širok 20 cm in dolg 26 cm. Poskrbimo, da je oval 7,5 mm debel in ne preveč tanek ob robovih, saj lahko v tem primeru popoka med hlajenjem.

    5. Pekača damo v pečico za 50 minut, nato pa ugasnemo pečico in beljakovo peno hladimo vsaj eno uro v pečici. Če pečemo na štedilniku AGA, beljakovo peno vzamemo ven in jo postavimo na vrh ob stran ter počasi hladimo. Ko se beljakova pena ohladi, lahko sestavimo sladico. Beljakovo peno lahko shranimo tudi v zračno neprodušno posodo in hranimo še en ali dva tedna.

   6. Mousse s kavo moka pripravimo vsaj dve uri prej, da jo lahko damo še v hladilnik, preden sestavimo sladico. Čokolado damo v skledo, ki smo jo postavili na kozico, v kateri je par centimetrov vode. Počakamo, da voda zavre, nato ugasnemo ogenj in počakamo, da se čokolada počasi stopi.

    7. Medtem damo kavo in tri žlice vode v majhno kozico in počakamo, da zavre. Premešamo in nato odstavimo z ognja. Postavimo na stran za pet do deset minut. Ko se čokolada stopi, vlijemo kavo skozi cedilo v čokolado.

    8. Ločimo dva rumenjaka in ju umešamo v čokolado. Tri beljake stepemo s ščepcem soli, da dobimo sneg, nato pa jih dodamo čokoladni zmesi. Postavimo v hladilnik.

    9. Smetano stepemo in jo postavimo v hladilnik.

    10. Ko smo pripravljeni sestaviti sladico, postavimo en oval beljakove pene na servirni pladenj. Razporedimo polovico moussa s kavo moka, dodamo drugi oval. Prekrijemo ga s polovico stepene smetane, nanjo pa damo tretji oval. Nanj dodamo drugo polovico moussa, nanj pa zadnji oval. Prekrijemo ga z drugo polovico smetane. Potresemo s kakavom v prahu in postrežemo.

sestavine

Za čokoladni mousse

  • 125 g mlečne čokolade
  • 75 ml polnomastne smetane
  • 2 jajci

Za pokovko s karamelo

  • 1 žlica sončničnega olja
  • 25 g zrn za pokovko
  • 20 g masla
  • ščepec soli
  • 20 g rjavega sladkorja
  • 1 žlica zlatega sirupa

Za karamelni preliv

  • 225 g navadnega kristalnega sladkorja
  • 110 g masla
  • 175 g polnomastne smetane

Sorodni recepti