Opis

Baskovski kolač z makom

Priprava

  1. V skledi mešalnika zmešajte omehčano maslo z rjavim sladkorjem, soljo in mandljevo moko. S širokim nastavkom stepajte tri minute na visoki hitrosti, da zmes postane svetlejša in mehka.
  2. Dodajte po eno jajce naenkrat. Stepajte, da se lepo poveže. Med vsakim dodanim jajcem s stranic sklede postrgajte zmes. Dodajte vaniljo.
  3. Dodajte presejano moko s pecilnim praškom in mešajte na nizki hitrosti, da postane zmes kompaktna. Testo je zelo mehko, ne da se ga obdelovati z rokami.
  4. Za makov nadev v kozici premešajte mak, sladkor, mleko in vaniljev ekstrakt. Postopoma segrevajte in pustite, da se počasi kuha. Ves čas mešajte, sicer se lahko hitro prižge. Zmes je vrela in začne škropiti, zato jo delno pokrijte s pokrovko, da bo para lahko vseeno prišla ven. Ko se dovolj zgosti, naj se ohladite, potem pa jo nesite v hladilnik za 20 minut.
  5. Z maslom dobro namastite kvadraten kalup za torto (20х20 cm). Položite ga na pekač s silikonsko podlogo. Testo prestavite v dresirno vrečko in na dno nabrizgajte sloj. Potem stranice kalupa obložite s testom. Pokrijte ga z eno plastjo testa. Poravnajte ga tako, da čez položite plastično folijo in pogladite z roko. V hladilniku pustite 1 ali 2 uri.
  6. Kolač premažite z razbitim rumenjakom, popraskajte z vilicami in spet premažite z rumenjakom. Če se je vmes segrelo, še enkrat ohladite. Pecite vsaj 20 minut na srednji rešetki pri 180 C. Kolač se mora dobro ohladiti, preden ga lahko režete.

*Pecite v pečici brez konvekcije. Dolžina peke je odvisna od pečice.

sestavine

testo:

  • 250 g omehčanega masla
  • 160 g rjavega sladkorja
  • 4 g grobe soli
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • 125 g mandljeve moke (fino zmleti mandlji)
  • 150 g jajca (3 jajca na sobni temperaturi)
  • 280 g moke
  • 4 g pecilnega praška

makov nadev:

  • 300 g zmletega maka
  • 100 g sladkorja
  • 600 g mleka
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta

Sorodni recepti