Banana split

sestavine

  • Za vinsko redukcijo:
  • 750 ml vina
  • 1 cimetova palčka, strta
  • 1 skodelica sladkorja
  • 8 strokov česna
  • 1 muškatni orešček
  • lupine 1 pomaranče
  • lupine 1 limone
  • 150 g arašidov
  • 100 g sladkorja
  • 4 čajne žličke vode
  • 1 čajna žlička olja
  • 200 ml smetane
  • 100 g kruhovca, olupljenega in narezanega na kocke
  • 6 banan, olupljenih in po dolžini narezanih na polovice
  • 2 pomaranči, olupljeni, brez pešk in razdeljeni na kose
  • 6 kepic vaniljevega sladoleda

Priprava

  • Na srednji ogenj pristavimo lonec in vanj vlijemo vino, dodamo cimet, sladkor, stroke česna in muškatni orešček. Kuhamo 10 minut oz. dokler mešanica ne postane lepljiva in se količina ne zmanjša. Ko je pripravljena, odstranimo z ognja in damo na stran.
  • Medtem arašide stresemo v majhno ponev nad srednjim ognjem. Nekaj minut neprestano mešamo, dokler arašidi ne porjavijo. Ko porjavijo, jih takoj odstavimo z ognja in jih razporedimo na krožnik, da ne bodo več na vročini.
  • Za karamelno omako najprej obrišemo ponev, v kateri smo pražili arašide, in jo pristavimo na ogenj. Ogenj povečamo, dodamo sladkor in vodo ter premešamo. Kuhamo 10 minut oz. dokler mešanica ne postane zlata in karamelizirana ter enake barve. Ne mešamo. Če se mešanica sprijema na stranice ponve, jo odstranimo z mokrim čopičem za pecivo.
  • Mešanici dodamo arašide in premešamo.
  • Pekač rahlo premažemo z oljem. Na pekač pazljivo vlijemo mešanico in jo razporedimo. Pustimo, da se v celoti ohladi.
  • Z nožem mešanico narežemo na grobe delce in jih stresemo v možnar. Meljemo, dokler večine mešanice ne zmeljemo v prah. Ostane nam lahko nekaj večjih kosov. Damo na stran, dokler ne postrežemo.
  • Smetano damo v majhno posodo in jo premešamo z električnim mešalnikom, dokler se ne strdi.
  • Postrežemo tako, da krožnik najprej okrasimo z vinom. Nanj položimo kruhovec, dva kosa banane, nekaj kosov pomaranč, kepico vaniljevega sladoleda in potresemo s ščepcem zdrobljene karamelne mešanice.

Sorodni recepti

Poglej vse