Baklava

Baklava

Opis

Priprava:

    1. Pečico segrejemo na 180 °C.

    2. V skledi premešamo sladkor, mandlje in cimet.

    3. Dno kvadratnega modla s premerom 20 cm prekrijemo s peki papirjem. Model premažemo s stopljenim maslom. Vlečeno testo narežemo na kose, ki so enako veliki kot model. Na dno postavimo štiri sloje testa, vsaj sloj posebej premažemo z maslom.

    4. Dve do tri žlice zmesi z mandlji potresemo po vrhu zadnje namaščene plasti in na vrh dodamo še en sloj testa in ga namastimo, nato pa po njem potresemo še dve do tri žlice mandljeve zmesi. Ne pozabite na ostanke testa, saj bomo z njimi zakrpali dele vmes.

    5. Ko mandljeve zmesi zmanjka, postavimo še štiri do šest slojev testa na vrh. Vsak sloj seveda namastimo. Baklavo narežemo diagonalno na tri do štiri centimetrske rezine v modlu.

    6. Pokapamo z žličko vode, nato pa damo model v pečico in baklavo pečemo eno uro in 15 minut, dokler se ne obarva zlato.

    7. Ko pečemo baklavo, pripravimo sirup. Vse sestavine zmešamo z 225 ml vode v kozici in jo postavimo na srednji ogenj. Počakamo, da zavre in pustimo še deset minut.

   8.  Ko je baklava pečena, jo prelijemo z vrelim sirupom.

   9.  Še enkrat zarežemo v baklavo, kjer smo zarezali pred peko. Postavimo na stran in pustimo, da se hladi nekaj ur ali celo noč. 

sestavine

Sestavine

  • 110 g navadnega kristalnega sladkorja
  • 200 g mletih mandljev
  • 3 žličke mletega cimeta
  • 150 g stopljenega masla
  • 200 g vlečenega testa

Za sirup

  • 340 g navadnega kristalnega sladkorja
  • 200 g medu
  • 0.5 cimetove palčke
  • 8 klinčkov

Sorodni recepti