Opis

Babičin ingverjev kolač

Priprava

  1. Ventilatorsko/plinsko pečico predhodno segrejemo na 180/160 °C. 30 x 23 x 4 cm velik pekač obložimo s papirjem za peko.
  2. V veliki skledi zmešamo moko, sodo bikarbono, ingver in mešanico začimb.
  3. V majhnem loncu nežno segrejemo maslo, melasin sirup in sladkor, da se maslo raztopi. Damo na stran, da se ohladi.
  4. Masleno mešanico prilijemo suhim sestavinam, dodamo jajce in vse skupaj stepemo z leseno žlico. Postopoma dodajamo mleko in mešamo do gladkega.
  5. Vlijemo v pekač in pečemo približno 35 minut oziroma dokler ne postane temno zlato in prožno na dotik. Za 10 minut pustimo v pekaču, da se ohladi, nato vzamemo iz pekača in položimo na rešetke, da se v celoti ohladi.

 

Nasvet

Tesno zavit kolač ostane dober do enega tedna. Lahko ga tudi zamrznemo.

sestavine

  • 225 g samovzhajajoče moke
  • 1 čajna žlička sode bikarbone
  • 2 žlici mletega ingverja
  • 1 čajna žlička mešanice začimb
  • 100 g masla, narezanega na kocke
  • 100 g melasnega sirupa
  • 100 g zlatega sirupa
  • 100 g lahkega sladkorja muscovado
  • 1 jajce iz proste reje, stepeno
  • 275 ml polnomastnega mleka

Sorodni recepti