Arrosto misto

Arrosto misto

Opis

1.  Pečico segrejemo na najvišjo temperaturo.

2.  Olupimo 3 stroke česna in jih damo v možnar. Dodamo polovico timijanovih listkov, oljčno olje, dober ščepec morske soli in popra ter dobro zmečkamo. Pasto namažemo po piščancu in jo povsod dobro vtremo. Limono prepolovimo in potisnemo v odprtino piščanca skupaj s preostalimi vejicami timijana.

3.  Raco začinimo, natremo z oljem in nanjo naribamo pol palčke cimeta. Drugi del palčke potisnemo v odprtino skupaj z žajbljem.

4.  Piščanca in raco položimo neposredno na rešetko na zgornji polički pečice.

5.  Koromačem odrežemo zeleni del in shranimo liste. Koromače prepolovimo. Damo jih v velik pekač skupaj s celimi neolupljenimi čebulami in glavico česna. Pekač položimo na poličko pod pticami. Temperaturo zmanjšamo na 180 °C in pečemo uro in 20 minut oziroma dokler se piščanec ne zmehča in ven priteče čisti sok, ko zabodemo vanj.

6.  Listke z dveh vejic rožmarina damo v možnar in zmečkamo z dobro merico oljčnega olja.

7.       Golobe, jerebice in prepelice začinimo s soljo in poprom ter poškropimo z rožmarinovim oljem.

8.  Zavoje med pečenicami previdno odvijemo in meso potisnemo naprej, da dobimo eno dolgo klobaso. Nato jo zavijemo v spiralo, da dobimo velik krog.

9.  V spiralo potisnemo nekaj listov lovora. Konce rožmarinovih vejic potisnemo v klobaso in jo fiksiramo. Poškropimo jo z oljem.

10.   Ko je piščanec pečen, ga damo na krožnik, pokrijemo z aluminijasto folijo in čisto krpo ter pustimo počivati.

11.   Majhne ptice položimo na rešetko poleg race.

12.   Klobaso položimo na zelenjavo in pečemo skupaj s pticami pol ure oziroma dokler ptice niso mehke in povsem pečene.

13.   Za gremolato na drobno nasekljamo liste peteršilja, olupimo in nasekljamo česen ter damo v skledo skupaj s shranjenimi koromačevimi listi. Čez drobno naribamo limonino lupino in iztisnemo sok polovice limone. Dobro premešamo.

14.   Ko so ptice pečene, jih vzamemo iz pečice in pustimo počivati. Pekač prestavimo na zgornjo poličko pečice in pečemo še 15 minut.

15.   Za polento zavremo 1,1 litra vode v veliki kozici. Ko zavre, postopoma dodajamo polento in nenehno mešamo. Mešamo še 15 do 20 minut na ognju, dokler se ne zgosti.

16.   Pečeno zelenjavo damo na krožnik, nato pa iz pekača odtočimo in zavržemo maščobo. Pekač pristavimo na srednji ogenj, umešamo moko in mešamo 1 minuto. Nato dodamo vino chianti. Postrgamo dno pekača, nato dodamo pelate in sok, ki je stekel iz piščanca.

17.   Zavremo, nato zmanjšamo ogenj in pustimo rahlo vreti 5 minut oziroma dokler ne povre in se zgosti v čudovito omako.

18.   Maslo umešamo v polento in drobno naribamo parmezan. Po potrebi dodamo vodo za redčenje. Začinimo po želji.

19.   Ptice in klobaso razrežemo, čebulo in česen iztisnemo iz lupine in vse postrežemo na pladnju s polento. Po vrhu potresemo gremolato, ob strani pa postrežemo omako in kuhano zelenjavo.


1.  Pečico segrejemo na najvišjo temperaturo.

2.  Olupimo 3 stroke česna in jih damo v možnar. Dodamo polovico timijanovih listkov, oljčno olje, dober ščepec morske soli in popra ter dobro zmečkamo. Pasto namažemo po piščancu in jo povsod dobro vtremo. Limono prepolovimo in potisnemo v odprtino piščanca skupaj s preostalimi vejicami timijana.

3.  Raco začinimo, natremo z oljem in nanjo naribamo pol palčke cimeta. Drugi del palčke potisnemo v odprtino skupaj z žajbljem.

4.  Piščanca in raco položimo neposredno na rešetko na zgornji polički pečice.

5.  Koromačem odrežemo zeleni del in shranimo liste. Koromače prepolovimo. Damo jih v velik pekač skupaj s celimi neolupljenimi čebulami in glavico česna. Pekač položimo na poličko pod pticami. Temperaturo zmanjšamo na 180 °C in pečemo uro in 20 minut oziroma dokler se piščanec ne zmehča in ven priteče čisti sok, ko zabodemo vanj.

6.  Listke z dveh vejic rožmarina damo v možnar in zmečkamo z dobro merico oljčnega olja.

7.       Golobe, jerebice in prepelice začinimo s soljo in poprom ter poškropimo z rožmarinovim oljem.

8.  Zavoje med pečenicami previdno odvijemo in meso potisnemo naprej, da dobimo eno dolgo klobaso. Nato jo zavijemo v spiralo, da dobimo velik krog.

9.  V spiralo potisnemo nekaj listov lovora. Konce rožmarinovih vejic potisnemo v klobaso in jo fiksiramo. Poškropimo jo z oljem.

10.   Ko je piščanec pečen, ga damo na krožnik, pokrijemo z aluminijasto folijo in čisto krpo ter pustimo počivati.

11.   Majhne ptice položimo na rešetko poleg race.

12.   Klobaso položimo na zelenjavo in pečemo skupaj s pticami pol ure oziroma dokler ptice niso mehke in povsem pečene.

13.   Za gremolato na drobno nasekljamo liste peteršilja, olupimo in nasekljamo česen ter damo v skledo skupaj s shranjenimi koromačevimi listi. Čez drobno naribamo limonino lupino in iztisnemo sok polovice limone. Dobro premešamo.

14.   Ko so ptice pečene, jih vzamemo iz pečice in pustimo počivati. Pekač prestavimo na zgornjo poličko pečice in pečemo še 15 minut.

15.   Za polento zavremo 1,1 litra vode v veliki kozici. Ko zavre, postopoma dodajamo polento in nenehno mešamo. Mešamo še 15 do 20 minut na ognju, dokler se ne zgosti.

16.   Pečeno zelenjavo damo na krožnik, nato pa iz pekača odtočimo in zavržemo maščobo. Pekač pristavimo na srednji ogenj, umešamo moko in mešamo 1 minuto. Nato dodamo vino chianti. Postrgamo dno pekača, nato dodamo pelate in sok, ki je stekel iz piščanca.

17.   Zavremo, nato zmanjšamo ogenj in pustimo rahlo vreti 5 minut oziroma dokler ne povre in se zgosti v čudovito omako.

18.   Maslo umešamo v polento in drobno naribamo parmezan. Po potrebi dodamo vodo za redčenje. Začinimo po želji.

19.   Ptice in klobaso razrežemo, čebulo in česen iztisnemo iz lupine in vse postrežemo na pladnju s polento. Po vrhu potresemo gremolato, ob strani pa postrežemo omako in kuhano zelenjavo.

sestavine

Sestavine

  • 1 glavica česna
  • 0.5 šopka svežega timijana
  • oljčno olje
  • 1.8 kg piščanec iz proste reje
  • 1 limona
  • 2 kg raca
  • 1 palčka cimeta
  • 0.5 šopka svežega žajblja
  • 4 gomoljev koromača
  • 6 rdečih čebul
  • 8 vejic svežega rožmarina
  • 2 goloba
  • 2 jerebici
  • 2 prepelici
  • 500 g kakovostnih pečenic
  • 1 pest svežih lovorovih listov
  • 1 žlica moke
  • 150 ml chiantija
  • 400 g pločevinka pelatov
  • 300 ml bio jušne piščančje osnove

Gremolata

  • 0.5 svežega gladkolistnega peteršilja
  • 2 stroka česna
  • 1 limona

Polenta

  • 250 g polente
  • 100 g masla
  • 150 g parmezana

Sorodni recepti