Ajdove palačinke z gobami in jajci

sestavine

  • Za testo:
  • 90 g ajdove moke
  • 90 g navadne moke
  • ½ čajne žličke soli
  • 6 g hitro suhega kvasa
  • 1 veliko jajce
  • 325 ml polnomastnega mleka
  • 225 ml tople vode
  • Repično olje za cvrtje
  • Za polnilo:
  • 4 velike ploske gobe, očiščene in narezane
  • Nekaj olivnega olja
  • 2–3 čajne žličke masla
  • 4 jajca
  • 75 g sira Cantal, Comté ali Gruyère, drobno naribanega
  • Sveže mlet črn poper
  • Sveže vejice peteršilja, grobo nasekljanega, za posip
  • Sveža zelena solata ali špinača za serviranje

Priprava

  • Za testo damo ajdovo in navadno moko v skledo ter dodamo sol in suh kvas. V sredini naredimo luknjo, vanjo ubijemo jajce in ga zmešamo z moko. Vmešamo mleko in toplo vodo, da testo postanega gladko. Pokrijemo in za eno uro pustimo na toplem mestu, da testo vzide (postalo bo mehurčkasto in bo sladko dišalo).
  • Za polnilo na olju in maslu popražimo gobice, dokler se ne zmehčajo. Nato jih damo na stran.
  • Pečico segrejemo na najmanjšo moč.
  • Segrejemo 26–28 cm veliko ponev proti sprijemanju in jo premažemo z nekaj repičnega olja. Premešamo testo, da se sestavine lepo sprimejo.
  • V ponev vlijemo dovolj testa, da prekrije dno in palačinko pečemo na srednjem do velikem ognju 2–3 minute, dokler ne postane zlatorjave barve ter se ne prijema na ponev. Palačinko pazljivo obrnemo, saj se lahko pretrga. Na sredino palačinke stremo jajce in ga obdamo s četrtino sira. Pečemo, dokler se beljaki ne strdijo, nato pa naredimo kvadrat, tako da proti sredini zvijemo stranice okrogle palačinke, pri tem pa pustimo sredico odprto. Čez jajce in sir posujemo četrtino gobic.
  • Palačinko premestimo na papir za peko in jo postavimo na toplo v pečico, dokler ne spečemo preostale palačinke. Palačinke začinimo s poprom in posujemo s peteršiljem. Postrežemo s svežo zeleno solato ali špinačo.

Sorodni recepti

Poglej vse