James Martin

James Martin

Bio

James Martin, rojen 30. junija 1972 je angleški kuhar in znan televizijski voditej. Njegova strast do kulinarike se je začela že v njegovem ranem otroštvu,  saj je strast in ljubezen do kulinarike gojil že njegov oče, ki je bil vodja gostinstva na posestvu Castel Howard. James pa se je z kulinariko še podrobneje spoznal in se vanjo zaljubil, ko je pri svojih rosnih 13 letih obiskal Francijo. Navdušil se je nad lokalno hrano in vinom, sam pravi, da je postal zasvojen. Od tu še danes James črpa navdihe za okusne recepte in kulinarične skušnjave, ki jih pirpavlja v svojih oddajah in restavracijah. Poleg tega pa je James tudi avtor več kot 20 knjižnih uspešnic. 

Jamesova televizijska kariera se je začela leta 1996 z The Big Breakfast in Ready, Steady, Cook. V naslednjih desetih letih je nadaljeval s filmskimi oddajami, vključno z Entertainment with James in Housecall. Leta 2006 je postal voditelj oddaje BBC One Saturday Kitchen. Oddajo je predstavljal do marca 2016, zaradi česar je postala sobotno jutro, ki je redno privabljala gledalce, ki presegajo 3,5 milijona. 

Leta 2013 je odprl restavracijo James Martin Manchester, ki ponuja sodobno britansko kuhinjo v elegantnem industrijskem okolju in je bila uvrščena med najbolj priljubljene britanske restavracije Sunday Times za leto 2015/16. Leta 2017 pa je odprl tudi svojo kuharsko šolo. Ponuja vrsto navdihujočih tečajev in osupljive sezonske menije, kjer lahko jeste, spoznavate, ustvarjate in kuhate.

Zunaj kuhinje je James velik ljubitelj psov in ima dva psa, Ralpha in Cooperja. Navdušuje se nad avtomobili, kolesi, dirkanjem in letali. Leta 2007 in leta 2015 je kot del ekipe Jaguarja dirkal v Mille Miglii. Ima tudi pilotsko licenco in se trenutno uči leteti s helikopterji.

Recepti