Zlata puranja krona in polnjene krače

Sreda 22 December

Zlata puranja krona in polnjene krače

Za mnoge od nas je božična večerja povezana predvsem s puranom. Čeprav je tradicionalna pečenka čudovita, je ta recept odlična priložnost, da poskusite nekaj novega. Priskrbite si krono in prosite mesarja, naj vam odstrani kosti od nog - tako ga boste lahko preprosto napolnili z mareličnim in klobasnim nadevom https://www.jamieoliver.com/recipes/sausage-recipes/apricot-sausage-stuffing/, zvili in v istem času do popolnosti spekli oba kosa. To je popolnoma prilagodljiv in izjemno enostaven način, da boste iz ptice potegnili največ, ne glede na to, koliko ljudi hranite.

 

Porcije: 12 do 14
Skupni čas: 2 uri in 15 minut ter čas počitka

 

POTREBUJETE:

5 metrov vrvice

1 x 3 kg puranje krone z drobovino (iz 5 kg purana)

2 čebuli

2 paličici zelene

2 korenčka

2 klementini

1 šopek svežih lesnatih zelišč, kot sta rožmarin ali žajbelj (30 g)

6 lovorjevih listov

500 g nadeva z marelicami in klobasami

2 x 500 g puranjih stegen (prosite mesarja, da vam jih odkoplje)

olivno olje

2 žlici javorjevega sirupa ali tekočega medu

 

1. PRIPRAVA

Vse te priprave lahko opravite na božični večer in se tako pripravite na veliki dan. V glavni votlini preverite, ali je v njej drobovje, in če je v njej, ga odstranite in preložite v velik pekač. Okus, ki ga bodo dodali omaki, bo neverjeten - verjemite mi.

Čebulo olupite in jo narežite na četrtine, preostalo zelenjavo grobo sesekljajte (lupljenje ni potrebno) in jo sproti dodajate na pladenj. Razpolovite in dodajte klementine, nato pa vmešajte lesna zelišča in lovorjeve liste.

Polovico nadeva napolnite v vratno votlino (ne nadevajte ga preveč na tesno), nato kožo povlecite nazaj in jo podtaknite pod ptico, nato pa purana položite na zelenjavni podstavek.

Izkoščičene puranje noge položite s kožo navzdol na desko. Zdaj želite ustvariti ravno pravokotno površino za nadev, vendar ne skrbite, ni treba, da je popolna - poskusite le, da bo po vsej površini približno enako debela. Najprej zarežite v najdebelejši del mesa stran od sebe, nato ga prepognite in odprite plosko kot knjigo.

Na desko za rezanje položite 16 kosov vrvice velikosti 30 cm v dveh nizih po osem in poskrbite, da bo med vsakim kosom 2 cm razmika. Na vrvico položite puranje noge s kožo navzdol, tako da je pod vsako nogo 8 kosov. Preostali nadev dajte v sredino vsakega stegna in zapolnite morebitne žepke, ki so ostali ob kosteh, nato pa meso zavijte nazaj in ga z vrvico tesno zavežite z dvojnim vozlom. Prenesite ga na manjši pladenj za peko. Vsako stegno in krono pokapajte z 1 žlico oljčnega olja in ga vtrite v meso, nato pa oba pladnja pokrijte s folijo in čez noč shranite v hladilnik.

 

2. NA DAN

Pladnje za purane vzemite iz hladilnika eno uro pred tem, ko jih boste dali v pečico.

Pečico segrejte na 180°C/350°F/plin 4 in začinite krono in noge z morsko soljo in črnim poprom.

Kot vodilo velja, da želite polnjeno ptico vrhunske kakovosti kuhati od 25 do 30 minut na kilogram, standardni ptič pa 35 do 40 minut na kilogram. Če imate 3-kilogramsko krono in 2 nadevani puranji nogi, kot sem ju imel jaz, ju pecite 1 uro in 30 minut ter večkrat prelijte z lepim sokom v pladnju.

Da bi preverili, ali je meso kuhano, je najpreprostejši način, da zabodete nož v najdebelejši del stegna ali prsi - če so sokovi čisti, je meso pečeno. Če vas skrbi, lahko uporabite tudi termometer za meso. Notranja temperatura mora biti 65°C za ptico vrhunske kakovosti, kot so purani Paula Kellyja, ali 70°C za ptico višje kakovosti iz supermarketov ali standardno ptico.

S pomočjo močnih klešč dvignite ptico, da iz votline v pladenj steče ves sok, nato jo prenesite na krožnik in noge premažite z javorjevim sirupom ali medom. Pokrijte z dvojno plastjo alu folije in čisto brisačo, nato pa pustite počivati do 2 uri, medtem ko se lotite ostalih opravil. Če si želite ogledati, kako dokončati omako, si oglejte Jamiejev recept za kostanjevo omako https://www.jamieoliver.com/recipes/turkey-recipes/chestnut-gravy/.

 

3. POSTREŽBA

Noge izdolbemo tako, da odrežemo vrvico in pod kotom prerežemo sočno meso noge. Za krono, z nožem zarežite vzdolž hrbtenice po vsej dolžini, dokler ne pridete do trupa. Nato lahko celotno prsno košarico odstranite s kosti. Postavite ga na desko in narežite na rezine.

 

4.HRANILNE VREDNOSTI temeljijo na 120 g kuhanega purana na osebo.

Kalorije: 301

Maščobe: 15.4g

Nasičene maščobe: 4.6g

Beljakovine: 31.4g

Ogljikovi hidrati: 8.8g

Sladkorji: 4.6g

Sol: 0.6g

Vlaknine: 1.4g

 

Recept pripravil: Jamie Oliver