ŽIVILA BOGATA Z MAGNEZIJEM

Petek 27 September

ŽIVILA BOGATA Z MAGNEZIJEM

ŽIVILA BOGATA Z MAGNEZIJEM

Magnezij je četrti najpogostejši mineral v našem telesu. Ima pomembno vlogo pri več kot 300 različnih fizioloških procesih v našem organizmu, prispeva k sproščanju energije pri presnovi, zmanjšanju utrujenosti, ravnotežju elektrolitov, ohranjanju zdravih kositi in zob, delovanju mišic itd. Dokazano je namreč, da magnezij vpliva tudi na kakovost spanca, z njim pa se da boriti tudi proti napihnjenosti in zaprtju. Poleg tega so znanstveniki dokazali, da lahko pomaga pri depresiji ter lajša migrene. Zato je izjemno pomembno, da tudi v prehrano vključimo živila, ki so bogata z magnezijem.

  1. ŠPINAČA: ta listna zelenjava vsebuje več korisnih vitaminov in mineralov kot le železo. Špinača je eno redkih živil, bogatih z vitaminom K, ki je pomemben za zdravje kosti. Preprečuje pretirano razgradnjo kostnih celic. Poleg tega vsebuje vitamine in minerale, bogata pa je tudi s karotenoidi, ki imajo antioksidativni učinek. Raziskave so pokazale, da špinača zavira nadaljni razvoj in rast rakavih celic želodca ter upočasnuje nastanek raka kože. Špinača je bogata z antioksidanti: vitamin C, vitamin E, beta-karoten ter minerala mangan in cink. Špinačni listi vsebujejo tudi železo, vendar ga naše telo absorbira v zelo majhnih količinah.
  2. OREŠČKI: so znani kot zdrava, polnovredna hrana in odličen vir antioksidantov, vitaminov in mineralov. Poleg tega vsebujejo spodobno količino magnezija. Dobro pa je vedeti, da fitična kislina, ki jo vsebuje ovojnica oreškov povzroča izločanje vitalnih hranil iz našega telesa, ter, da prav ta zavira absorpcijo esencialnih mineralov, kot so kalcij, magnezij, baker, železo in cink. Zato je priporočljivo, da oreščke pred zaužitjem namakamo celo od 8 do 12 ur.
  3. AVOKADO: so odličen vir zdravih maščob, ki jih telo potrebuje, hkrati pa so vir skoraj 20 vitaminov in mineralov. Nenasičene maščobe, ki jih najdemo v avokadu pripomorejo pri zniževanju slabih ravni holesterola, zniževanju krvnega tlaka ter preprečevanju kapi.
  4. ČRNA ČOKOLADA: je znana kot vir afrodiziaka, poleg tega pa zadnji dokazi znanstvenih raziskav poročajo, da zmerno uživanje čokolade pomaga preprečevati bolezni srca in ožilja

Veliko magnezija prav tako vsebuje losos, sojino mleko, banane, bučna semena, pomaranče itd. Ker je za naše zdravje in delovanje izjemno pomemben zato poskrbimo, da v svojo prehrano dodamo tudi živila, ki vsebujejo več magnezija, konec koncev so tudi ta odlična!