VSESTRANSKI INGVER

Torek 1 Oktober

VSESTRANSKI INGVER

VSESTRANSKI INGVER

Vsak od nas pozna ingver. Je korenika, ki ima močan okus in vonj ter se večinoma uporablja kot začimba. Hkrati pa ima odlične protivnetne učinke, zato se uporablja ne le v kulinariki temveč tudi v zdravstvu.

Ingver je cvetoča rastlina, ki izvira iz Kitajske. Zraste lahko do 50 cm visoko in oblikuje do 20 cm dolge korenike, ki se uporabljajo tako v kulinariki kot tudi v zdravstvu. Ingverjeve korenike so namreč napolnjene s hranilnimi snovmi in bioaktivnimi spojinami, ki imajo za telo in možgane odlične koristi.

 

Ingver se tako lahko uporablja svež, posušen, v prahu ali kot olje oziroma sok in je zelo pogosta sestavina v receptih, tako za slane kot tudi sladke jedi. Čeprav je močnega okusa in vonja je nepogrešljiv v mnogih jedeh. Edinstvena dišava in okus ingverja namreč izvira iz njegovih naravnih olj, kot je na primer gingerol, ki je glavna bioaktivna spojina odgovorna za velik del njegovih zdravilnih lastnosti. Ima namreč močne protivnetne in antioksidativne učinke. Dokazano je namreč, da ingver znižuje raven krvnega sladkorja in izboljšuje različne dejavnike tveganja za srčno bolezen pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2. Ingver prav tako pomaga pri zdravljenju kronične prebavne motnje in pomaga pri prebavi. Ena izmed tradicionalnih uporab ingverja je tudi za lajšanje bolečin, vključno z menstrualnimi menstrualnih. Poleg tega pa pripravki iz ingverja znižujejo tudi raven holesterola v krvi ter služijo kot preventiva za rakava obolenja. Raziskave pa so pokazale tudi, da lahko redna uporaba ingverja izboljša delovanje možganov in jih tudi zaščiti pred alzheimerjevo boleznijo. Nenazadnje pa ingver ob redni uporabi krepi obrambne mehanizme in tako pomaga preprečiti prehlade in pomaga tudi, ki se nahod in bolečine v grlu že pojavijo.

 

Glede na to, da ingver lahko poimenujemo skorajda zdravilna rastila, je pametno, da njegove pripravke uporabimo tudi za izboljšanje našega počutja in imunskega sistema in ne le v kuhinji. Priporočamo vam, da si pripravite:  

  • INGVERJEV ČAJ: olupite ingverjevo koreninico na tanke rezine in zalijte z vodo. Pustite stati približno 10 minut in odstranite rezine.
  • INGVERJEV KIS: Olupite in nastrgajte ingverjev gomolj (lahko tudi več, za večjo aromo in učinkovino), ter skozi kuhinjsko krpo iztisnite sok, suh ingver namočite v približno 1,5 litra jabolčnega kisa (najmanj 6%) in pustite stati približno 3 tedne.

Tako, sedaj ste z ingverjevimi pripravki pripravljeni na hladne dni, ki prihajajo, ne pozabite pa si tudi pregledati receptov, ki vsebujejo ingver in tako še dodatno okrepite svoj jedilnik s superživilom te jeseni na https://www.24kitchen.si/search?search=ingver.