VANILJA, KRALJICA VSEH DIŠAV

Petek 27 September

VANILJA, KRALJICA VSEH DIŠAV

Dandanes je ponudba sladic raznolika, vse od smetanastih tortic, palačink oblitih s čokolado pa do sadne kupe s kepico sladoleda, zato se zagotovo najde nekaj prav za vsakega sladokusca na tem svetu. Ne glede na to, katero sladico imamo najraje, pa prav vsaka vsebuje edinstveno sestavino, ki ji doda omamno aromo ter zapeljiv izjemen okus. Da, govorimo o kraljici vseh dišav, vanilji.

Vanilja je dišavna začimba, bolj specifično posušen in fermentiran strok orhidej Vanilla planifolia, iz rodu kukavičevk, ki izvira iz Mehike. V Evropo pa je prispela okoli leta 1520. Cenjena je predvsem zaradi sladkega okusa in prijetnega izrazitega vonja, ki se v veliki meri uporablja za pripravo sladic in parfumov. Njeni črno-rjavi stroki so nepogrešljivi v vsaki kuhinji, vaniljev ekstrakt pa je najpogostejša oblika vanilje, ki se danes uporablja. Glavne sorte, ki se danes uporabljajo, so predvsem madagaskarski, mehiški, tahitijski, indonezijski in ugandski fižol vanilje. Izraz "burbonska vanilja" pa se nanaša na poreklo vaniljevih zrn z Burbonskih otokov, najpogosteje z Madagaskarja, pa tudi z Mauritiusa in Réuniona.

Vanilja je v kuhinji nepogrešljiva, saj sladicam doda unikatno aromo, ki je ni mogoče nadomestiti s katero koli drugo sestavino, če manjka, okus enostavno ni enak. Za uporabo v kuhinji vaniljo ločimo na tri oblike, in sicer na: cele stroke, vaniljin prašek (strok v prahu zmešan s sladkorjem ali škrobom) ter ekstrakt (alkoholna raztopina). Slednji se tudi najpogosteje uporablja, saj ima najbolj aromatičen okus. Vaniljev ekstrakt je narejen z maceriranjem (namakanje rastlinskih materialov v maščobi, kjer se učinkovine iz rastlin, počasi prenesejo v maščobo) in luščenjem vaniljinih strokov v raztopini etanola in vode. Zaradi celotnega postopka izdelave ekstrakta ni mogoče narediti brezbarvnega ali bistrega. Zdaj veste, če je ekstrakt bister in brezbarven, je aroma v njem umetno pridobljena.

Poleg v kuhinji pa se vanilja uporablja tudi v parfumski industriji in v aromaterapijah, zaradi svoje edinstvene arome, v stari medicinski literaturi pa je opisana kot afrodiziak in zdravilo za vročico.