SUPERŽIVILA ZA JESENSKE DNI

Petek 27 September

SUPERŽIVILA ZA JESENSKE DNI

SUPERŽIVILA ZA JESENSKE DNI

Jesen že trka na vrata, zato je čas, da se poslovimo od sladkega poletnega jagodičevja in sočne lubenice. Ker je vsak letni čas zgodba zase, je temu priporočljivo prilagoditi tudi našo prehrano, saj telo potrebuje drugačna hranila glede na vremenske razmere.

Za vas smo tako pripravili izbor šestih superživil, za hladne jesenske dni, ki jih nutricionisti jedo vsako jesen. To so živila, ki vsebujejo veliko hranil, so polna vitaminov ter antioksidantov, ki jih naše telo potrebuje. Ker je tudi jesen v znamenju rjavo rdečih odtenkov odpadlega listja, tudi nutricionisti priporočajo živila v teh barvah, kot so na primer buče, pesa in granatno jabolko.

  1. BUČE so vir dveh močnih antioksidantov in sicer luteina in zeaksantina (esencialni hranili za zdrav vid). Vsebujejo pa več vlaknin kot skodelica ohrovta, kar pomni, da se boste dlje časa počutili siti.
  2. BROKOLI je odličen vir vitaminov K, C in E, folatov, kalija, kalcija in vlaknin, ter tako koristi ne le prebavi in srčno-žilnemu zdravju, temveč deluje tudi protivnetno.
  3. BRUSNICE so znane kot preprečevalec okužb sečil, izboljšujejo pa tudi zdravje črevesja in regulirajo nivo krvnega sladkorja pri sladkornih bolnikih tipa 2. Hkrati so tako kot brokoli odličen vir vitamina C ter tako podprejo imunsko delovanje.
  4. PESA vsebuje visoke koncentracije železa, kalija in folne kisline (znane tudi kot vitamin B9). Pesa tako pripomore pri ohranjanju vitalnosti srca in ožilja, reguliranju krvnega pritiska in utripa. Že Rimljani so jo uporabljali za zdravljenje vročine in zaprtja.
  5. SLADKI KROMPIR je idealna priloga, pri vsaki jedi. Bogat je z vitaminom A za zdrave oči in vlakninami za zdravo delovanje črevesja.
  6. OREHI vsebujejo okoli 60% maščob, od tega predstavljajo največji delež esencialne maščobne kisline, poleg tega pa so bogat vir folne kisline, omega 3 maščobnih kislin, kalcija, magnezija, železa ter vitaminov C in E. Pripomorejo pri zniževanju maščob in holesterola v krvi ter krepijo srce in pluča.

Prihaja vetrovna jesen in s tem tudi padec imunskega sistema ob menjavi toplega na hladno vreme, zato je ključno, da se v teh dneh zavarujemo pred muhastim vremenom, za kar največ lahko storimo prav sami. Opisana živila, so polna vitaminov ter antioksidantov, ki jih naše telo potrebuje v hladnih jesenski dneh in so odlična preventiva proti imunskim boleznim, ki nas ovirajo te dni.