Rožmarin

Sreda 13 Oktober

Rožmarin

 

Rožmarin je grmovna rastlina, ki izvira iz sredozemskih regij, danes pa se goji po vsej Evropi in Ameriki. Ime pomeni "morska rosa", saj na njeno rast ugodno vpliva morski vetrič, ki prenaša vlago.

 

Več kot tisoč let so ga uporabljali kot začimbo in naravno zdravilo, ki so ga imeli grški bogovi še nadvse radi. Bil je posvečen Afroditi, boginji lepote in ljubezni. Včasih so ga uporabljali za izboljšanje spomina, zato so si ga grški učenci pri pripravi na izpite nadeli na glavo. Uporabljali so ga za poroke, pa tudi za pogrebe, za okraševanje streh cerkva in za obredne dvorane in kot kopel v verskih obredih in proti urokom.

 

Rožmarin se najpogosteje uporablja v sredozemski kulinariki. V majhnih količinah je odlična začimba za mila, pečenke in mehke sire. Da bi prevzeli aromo, se vejica rožmarina doda jedem, ki se lepo prepoji s hrano. Rožmarin lahko okušamo skupaj z oljem ali kisom. Skupaj s timijanom, origanom, majaronom in chubrom je sestavina znamenite mediteranske mešanice zelišč - Provencal trave, ki se uporablja pri pripravi enolončnic in jedi s krompirjem. Kot super začimba se zelo okusno prileže z ribami na žaru, svinjskim medaljonom ali različno zelenjavo, s čimer dobimo pikantno in okusno jed. Tanki, temno zeleni iglo listje ima intenzivni vonj, oster in grenak okus ter je pikantno začinjen. Skupaj s praženim mesom, predvsem piščancem in jagnjetino in nato ribo, naredi harmonično celoto. Pražen krompir sam ali s koreninsko zelenjavo z dodatkom rožmarina je lahko samostoječ obrok ali odlična priloga. Rožmarin je lahko okusen tudi pri pripravi drugih jedi, kot so mleko za pripravo bešamel omake, vina in medu za mariniranje fig, sladkornega sirupa ali pomarančnega soka. Na ta način ta začimba zdrsne tudi v pripravo prigrizkov, predvsem tistih iz jabolk in čokolade.

 

Svež rožmarin naj pri vaši uporabi v kuhinji prevladuje nad suho obliko te začimbe. Pri nakupu rožmarina na tržnici, morate biti pozorni na liste, ki so temno zelene barve brez rumenih ali temnih lis. Nekaj dni se hrani se v hladilniku, zavit v delno vlažen kuhinjski papir ali pa se postavi v vodo. Zavezane vejice pri začetku korenin lahko doma posušimo tako, da visijo na toplem in suhem mestu.