Pišek TV na 24Kitchen: »Ajdetoni«
Četrtek 14 Oktober

Je čas za nove recepte in nove okuse? Zakaj si ne bi pomagali z odličnimi recepti, ki so jih pri Perutnini Ptuj pripravili s priznanimi slovenskimi kuharji? Recepte so objavili na Pišek TV, na spletni strani Perutnine Ptuj. Delo ni bilo mačji kašelj, saj so z voditeljico Mojco Mavec snemali pri različnih kuharjih v različnih slovenskih gostilnah. Zdaj pa se bodo te oddaje zavrtele še na 24 Kitchen.
Oddaje z Mojco Mavec, ki ima veliko svetovnih kulinaričnih izkušenj, so namreč osvojile gledalce. Slednji so bili navdušeni nad vsebino, ki so jo skovali v Perutnini Ptuj skupaj s Hišo Idej.
Projekt so ustvarili zato, da bi podprli slovenske gostince. Na srečo, so ljudje, ki so si prav tako želeli vrniti v dobre gostilne, to prepoznali in tako se oddaja zdaj seli tudi na 24 Kitchen.
V oddajah boste lahko videli za štedilnikom tudi naslednje gostince: Marka Magajna, Leona Pintariča, Špele Šuc, Tomaža in Yuki Sovdat, Mateja Piška in Vinoda Chandara.
Pri vseh oddajah in receptih se bo zagotovo našla takšna, ki bo prijetno obležala v všem želodčku.
Ponujamo vam odlični recept.
»AJDETONI« S PIŠEKOVIM RAGUJEM
Galerija okusov, Marko Magajne, Novo Celje
SESTAVINE
Za testenine:
300 g ajdove moke
300 g ostre pšenične moke
3 dl vode
5 g soli
Za ragu:
400 g piščančjih beder brez kosti in kože
2 čebuli
100 g korenja
100 g gomoljne zelene
100 g stebelne zelene
3 dl belega vina
5 dl piščančje osnove
sol in poper
1 žlica gorčice
mleta dimljena rdeča paprika
kari v prahu
50 g masla
50 g zorjenega sira
peteršilj
za peno iz dimljene rikote
100 g dimljene rikote (albuminske skute)
100 g sladke smetane
0,5 dl mleka
sol
Za pripravo ene od klasik Galerije okusov – hišnih testenin ajdetoni (ajdove krpice) – je Mojca morala zavihati rokave in zgnesti testo za ajdove testenine brez jajc. Medtem ko je testo v hladilniku počivalo 30 minut, sta z Markom za »pišekov ragu« posebej prepražila zelenjavo in posebej meso, vse olupke in odrezke pa porabila za pripravo piščančje jušne osnove. Za ragu sta narezala najsočnejši del piščanca, piščančja bedra, ki sta jih začinila z gorčico, karijem v prahu in dimljeno rdečo papriko. Popečenega piščanca sta medtem zalila z vinom, mu dodala popraženo zelenjavo, na krpice narezane in kuhane ajdetone, zalila s piščančjim fondom in še malo pokuhala, da so se okusi prepojili. Vmešala sta maslo in zorjen sir, tik pred postrežbo pa jed posula s svežim peteršiljem. In ker v kuhinji nikoli ni dolgčas, je Marko na hitro pripravil še peno iz dimljene skute: skuto je gladko zmiksal s smetano in mlekom ter mešanico pretočil v sifon pod pritiskom, ki ustvari čudovito peno. Tako je pišekov ragu dobil še krasno kremasto belo kapico.