Kurkuma: Zlati čudež

Petek 15 November

Kurkuma: Zlati čudež

Kurkuma: Zlati čudež

 

Kurkuma ali Curcuma je rastlina doma v tropskih gozdovih jugovzhodne Azije. Danes se jo goji predvsem na jugu Kitajske, Indije in Indonezije. Ta dragocena začimba se pridobiva iz korenine ingverju sorodne rastline Curcuma longa.

 

V Indiji  je zaradi svojih izjemnih zdravilnih učinkov poznana tudi kot sveto živilo, v nekaterih zapisih celo navajajo, da poseduje energijo božanske matere Mahalakshmi.

 

Kurkumo ponekod poimenujejo kar zlati čudež, saj poleg tega, da oplemeniti številne jedi, hkrati tudi na naraven način čisti in razstruplja organizem. Vsebuje veliko edinstvenih učinkovin:  vitamin C, tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, E in K, minerale (kalcij, železo in cink), ter seveda vlaknine. Glavna sestavina kurkume je kurkumin, ki ima izjemno protivnetno in antibakterijsko delovanje, hkrati pa spodbujaja delovanje imunskega sistema ter ščiti organizem pred prostimi radikali, ki povzročajo celične poškodbe.

 

Tukaj je nakej nasvetov zakaj ter na kakšen način uporabljati kurkumo kot “zdravilo” ali prehransko dopolnilo:

  • Skuhajte si kurkumin čaj, saj deluje kot zdravilo tudi v zelo majhnih odmerkih.
  • Pri prebavnih težavah v jogurt zmešajte žličko kurkume - le ta namreč spodbuja rast dobrih bakterij v črevesju
  • Kurkuma je  odlična za dezinfekcijo ran in opeklin: malo kurkume nanesite na odrgnino in jo čez nekaj časa sperite s hladno vodo.
  • Lajša vnetje sinusov in grla ter pomaga pri astmi. Če imate vneto grlo, zmešajte  čajno žličko kurkume z vročim mlekom.

 

Čeprav ima kurkuma številne izjemne zdravilne učinke, pa je potrebna previdnost pri doziranju. Priporočena dnevna količina je od 3 do 10 g, najbolje jo je porazdeliti čez cel dan.