Kefir ali jogurt?

Petek 15 November

Kefir ali jogurt?

Kefir ali jogurt?

 

Se sprašujete po katerem mlečnem izdelku poseči? Je bolje izbrati kefir ali jogurt?

 

Priljubljena napitka se razlikujeta po okusu, kefir je nekoliko bolj kiselkast, kot tudi po zdravilnih učinkovinah, saj vsebujeta različne vrste koristnih bakterij.

 

Tako jogurt kot kefir se pridobivata s fermentacijo mleka, hkrati pa sta oba polna različnih tipov dobrih bakterij. Bakterije iz jogurta vzdržujejo čistočo našega prebavnega sistema in so hrana oziroma hranilo dobrim bakterijam v našem prebavnem sistemu.

 

Za razliko od jogurta, kefir kolonizira prebavni trak in vsebuje več pomembnih sevov dobrih bakterij, ki jih v jogurtu ne najdemo. Kefir vsebuje kvasovke, ki kontrolirajo in odstranjujejo destruktivne patogene kvasovke iz našega organizma, zaradi česa telo postane učinkovitejše v obrambi pred patogeni, kot so E. coli in črevesnimi paraziti. Aktivne kvasovke in bakterije v kefirju imaju tudi večjo hranljivo vrednost od jogrurta ter pomagajo pri prebavi hrane in vzdržujejo debelo črevo čisto in zdravo.

 

Ob rednem uživanju kefirja ustvarjajo naravno prisotne bakterije in kvasovke nekakšno simbiozo, s tem pa obnavljajo našo črevesno floro ter povečujejo našo imunsko sposobnost. Uživanje kefirja je torej učinkovit recept za boj proti številnim črevesnim težavam, hkrati pa pospešuje gibanje črevesja, zmanjšuje napenjanje in vetrove.

 

Poleg visoke vsebnosti vitaminov B12, B1 in K je kefir odličen vir biotina in fosforja, ki pomaga izkoriščati ogljikove hidrate, maščobe in beljakovine za celično rast, vzdrževanje in energijo.

 

Morda res raje popijete skodelico jogurta kot kefirja, saj so jogurti večkrat sladkani, pa vseeno, naslednjič ko boste v dilemi kaj izbrati, ne pozabite na pisano paleto koristi kefirja.

 

In če boste vseeno raje posegli po jogurtih, potem si privoščite tem bolj naravne in takšne brez sladkorja. Še bolj zdravo pa je, če jogurt ali kerfir pripravite kar sami doma.