JESENSKA POSLASTICA

Torek 1 Oktober

JESENSKA POSLASTICA

JESENSKA POSLASTICA

 

Narava se je že odela v jesenske odtenke in kaj kmalu bo dozorel tudi kostanj, tipični jesenski plod. Nekateri med nami se po kostanj odpravijo v gozd in ga nabirajo ročno, nekateri ga kupijo v trgovini in pripravijo doma, spet tretji pa ga kupijo na sprehodu po mestu od prodajalca, ki ga peče na ulici. Čeprav ga mnogi uživajo, pa pogosto ne vemo, da kostanj vsebuje številne hranilne snovi, ki nam pomagajo v prehodnem obdobju, ko se organizem prilagaja na čedalje hladnejše vreme. Kostanj je namreč bogat z vitamini skupine B (B1, B2 in B6) ter minerali, kot so kalcij, magnezij, kalij in fosfor.

Čeprav je kostanj odličen, če ga le pokuhamo ali popečemo, pa njegova aroma pride še bolj do izraza v drugih jedeh!  Zato smo za vas pripravili tudi nekaj malo drugačnih receptov, ki se jih zagotovo ne boste branili, saj so enostavno odlični!

 

KOSTANJEV PUDING:

Sestavine za 4 osebe:

  • 250 g olupljenih kostanjev
  • 500 ml mleka
  • 100 g sladkorja
  • vaniljev puding

Priprava:

Olupljene kostanje skuhamo v mleku, nato jih pretlačimo, dodamo sladkor in puding ter v preostanku mleka skuhamo do gostega. Maso vlijemo v posodice in počakamo, da se puding ohladi. Preden ga postrežemo, ga lahko okrasimo z kostanjevim džemom.

 

KOSTANJEVA JUHICA ZA HLADNE DNI:

Sestavine za 4 osebe:

  • 4 koščki piščanca
  • 6 do 8 strokov janeža (lahko tudi v prahu)
  • 0,5 kg olupljenih kostanjev
  • Ščepec soli
  • 4 žlice smetane za kuhanje

Priprava:

Mesne koščke in janež kuhaj približno 30 min na srednji temperaturi, nato janež odstrani in dodaj kostanj. Kuhaj približno 20 min na nizki temperaturi, da se kostanj prične drobiti. Nato iz posode odstrani približno tretjino kostanja in preostalo juho zmiksaj. Na koncu dodaj še zdrobljene koščke kostanja ter smetano, krožnike pa okrasi z janežem.

 

KOSTANJEVE PALAČINKE:

Sestavine:

  • 1 skodelica kostanjeve moke
  • 1 skodelica amarantove moke
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica cimeta
  • 1 skodelica in pol tople vode
  • 3 žlice jedilnega olja
  • 2 žlici javorjevega sirupa ali medu
  • 1 žlica limoninega soka

Priprava:

V skledi zmešamo moko, sol in cimet. v manjši posodi pa vodo, sirup (ali med) in limonin sok. Nato pa ju zmešaj skupaj in speci palačinke. Dober tek!

 

Za več okusnih receptov s kostanjem pa si poglejte recepte naših mojstrov na https://www.24kitchen.si/search?search=kostanj.