Hrana bogov - ČOKOLADA
Petek 15 Oktober

Vsi uživamo okuse čokolade. Nekateri malo manj, drugi bolj. Najprej se podajmo malce v zgodovino čokolade. Čokolado so po naključju odkrili pred več kot 3000 leti avtohtoni prebivalci Srednje Amerike. Rečeno je, da so se avtohtoni prebivalci Srednje Amerike, ki so pridelovali pivo s kašo kakavovih strokov, naučili uporabljati odpadke iz postopka. To pivo ni prav nič spominjalo na okus čokolade, ki ga poznamo danes, saj je bila to takrat zelo močna pijača.
Podatki kažejo, da so ostanke kakava našli v keramičnih drobcih iz let 1100 in 800 pr. n. š., ki so jih našli pri izkopavanjih v Puerto Escondidu v Hondurasu med letoma 1995 in 2000. Tako se je začela uporaba teh "odpadkov" za pripravo brezalkoholne pijače, ki je bila kljub grenkemu okusu zelo cenjena. Kasneje v 16. stoletju pa je čokoladni napitek dobila tudi Evropa. Trenutno se sodobna čokolada pripravlja s fermentacijo kakavovih zrn, avtohtonega drevesa v ekvatorialni regiji.
Pridobivajo jo v Hondurasu, Gvatemali, Mehiki, Ekvadorju, Peruju in Dominikanski republiki.
Poznamo več vrst čokolad, temno, mlečno in belo. Med vsemi tremi vrstami je danes na voljo veliko različic z raznoraznimi dodatki kot so pomaranča, maline, mandlji, oreo piškoti, čili, meta ipd.
Tako kot poznamo različne vrste čokolad s tem obstajajo tudi različne hranilne vrednosti. Najmanj sladkorja in najbolj zdrava je temna čokolada, in z določenim % kakava lahko okušamo tudi različno grenkobo. Na drugi strani imamo razne mlečne čokolade, ki so sicer okusne, a je potrebno paziti, da ne pretiravamo z vnosom, saj vsebujejo veliko količno sladkorjev in drugih dodatkov, ki v prevelikih količinah na človeka na delujejo najbolje. Tu naj poudarimo, občutek po ponovni rabi čokolade, utrujenost, manj energije saj ima tudi le-ta čokolada (znamke mlečnih čokolad) manj hranilnih vrednosti.
Torej, uživajte v čokoladi v ravnovesju. Okušajte pravo čokolado in boste videli, da se znotraj nje skriva prav poseben okus!
Za konec pa še ena zanimivost:
Čokolado se v Mehiki obravnava kot hrano bogov.