DOMAČA NUTELLA
Ponedeljek 30 September
DOMAČA NUTELLA
Dandanes se vse bolj zavedamo, da preveč zaužitega sladkorja škoduje našemu telesu in, da je v veliko primerih ravno sladkor glavni krivec za nastanek številnih bolezni. Ko pa so sladki hrani dodani še emulgatorji in raznorazni konzervansi se slab učinek na telo še dodatno poveča. A dejsvo je, da se sladki hrani velikokrat težko upremo in takrt ko nas zamika, je najbolje, da jo pripravimo kar sami in tako hkrati nadziramo kaj je v njej. Ena izmed (naših, morda tudi vaših) najljubših razvad, je vsem poznana Nutella, kraljica čokoladnih namazov. In, ker jo hitro in enostavno lahko pripravimo doma, smo se odločili z vami deliti 3 recepte za zdravo sladkanje z odličnim doma pripravljenim čokoladnim namazom. Brez emulgatorjev seveda.
ČIČERIKINA NUTELLA
Sestavine:
- Konzerva čičerike (250g)
- 2 žlici pravega kakava
- 1 žlička vaniljinega eksrakta
- 2 žlici mleka
- 2 žlici javorjevega sirupa (ali poljubno sladilo)
Postopek:
Čičeriko ocedimo in vse sestavine zmiksamo v mešalniku. Voila, čičerikina nutella je pripravljena.
NUTELLEŠKA
Sestavine:
- 500 g lešnikov
- 200 g črne čokolade
- 2,5 dl smetane
- 1,5 dl mleka
Postopek:
- Lešnike popražimo na suhi ponvi. Ko zadišijo jih položimo v pekač in pečemo 15-20 min na 160 stopinj.
- Smetano segrejemo tik do vretja, dodamo čokolado in mešamo, da se čokolada stopi.
- Lešnike olupimo in v mikserju zmiksamo do gladke mešanice (lahko traja od 5-20 min saj najprej dobimo droptinice, ki se čez nekaj časa spojijo v nekakšno testo).
- Lešnikovi mešanici dodamo smetano s čokolado in zmešamo, na koncu pa dodamo še mleko.
- Nutelleška je tako pripravljena, najboljša pa je ohlajena.
VEGANTELLA
Sestavine:
- 3 skodelice lešnikov
- 1 žlička vaniljinega ekstrakta
- ½ žličke soli
- 100 g črne čokolade
Postopek:
- Lešnike popražimo na suhi ponvi. Ko zadišijo jih položimo v pekač in pečemo 15-20 min na 160 stopinj.
- Lešnike olupimo in v mikserju zmiksamo do gladke mešanice (lahko traja od 5-20 min saj najprej dobimo droptinice, ki se čez nekaj časa spojijo v nekakšno testo).
- Medtem stopimo čokolado.
- Lešnikovi mešanici dodamo preostale sestavine in zmešamo.
- Vegantella je pripravljena, pa dober tek!
Odlične so vse, zdaj se je treba odločiti le še, katero boste poskusili najprej?