DOMAČA NUTELLA

Ponedeljek 30 September

DOMAČA NUTELLA

DOMAČA NUTELLA

Dandanes se vse bolj zavedamo, da preveč zaužitega sladkorja škoduje našemu telesu in, da je v veliko primerih ravno sladkor glavni krivec za nastanek številnih bolezni. Ko pa so sladki hrani dodani še emulgatorji in raznorazni konzervansi se slab učinek na telo še dodatno poveča. A dejsvo je, da se sladki hrani velikokrat težko upremo in takrt ko nas zamika, je najbolje, da jo pripravimo kar sami in tako hkrati nadziramo kaj je v njej. Ena izmed (naših, morda tudi vaših) najljubših razvad, je vsem poznana Nutella, kraljica čokoladnih namazov. In, ker jo hitro in enostavno lahko pripravimo doma, smo se odločili z vami deliti 3 recepte za zdravo sladkanje z odličnim doma pripravljenim čokoladnim namazom. Brez emulgatorjev seveda.

 

ČIČERIKINA NUTELLA

Sestavine:

  • Konzerva čičerike (250g)
  • 2 žlici pravega kakava
  • 1 žlička vaniljinega eksrakta
  • 2 žlici mleka
  • 2 žlici javorjevega sirupa (ali poljubno sladilo)

Postopek:

Čičeriko ocedimo in vse sestavine zmiksamo v mešalniku. Voila, čičerikina nutella je pripravljena.

 

NUTELLEŠKA

Sestavine:

  • 500 g lešnikov
  • 200 g črne čokolade
  • 2,5 dl smetane
  • 1,5 dl mleka

Postopek:

  1. Lešnike popražimo na suhi ponvi. Ko zadišijo jih položimo v pekač in pečemo 15-20 min na 160 stopinj.
  2. Smetano segrejemo tik do vretja, dodamo čokolado in mešamo, da se čokolada stopi.
  3. Lešnike olupimo in v mikserju zmiksamo do gladke mešanice (lahko traja od 5-20 min saj najprej dobimo droptinice, ki se čez nekaj časa spojijo v nekakšno testo).
  4. Lešnikovi mešanici dodamo smetano s čokolado in zmešamo, na koncu pa dodamo še mleko.
  5. Nutelleška je tako pripravljena, najboljša pa je ohlajena.

 

VEGANTELLA

Sestavine:

  • 3 skodelice lešnikov
  • 1 žlička vaniljinega ekstrakta
  • ½ žličke soli
  • 100 g črne čokolade

Postopek:

  1. Lešnike popražimo na suhi ponvi. Ko zadišijo jih položimo v pekač in pečemo 15-20 min na 160 stopinj.
  2. Lešnike olupimo in v mikserju zmiksamo do gladke mešanice (lahko traja od 5-20 min saj najprej dobimo droptinice, ki se čez nekaj časa spojijo v nekakšno testo).
  3. Medtem stopimo čokolado.
  4. Lešnikovi mešanici dodamo preostale sestavine in zmešamo.
  5. Vegantella je pripravljena, pa dober tek!

 

Odlične so vse, zdaj se je treba odločiti le še, katero boste poskusili najprej?