Moličeve ribje palčke, pečen sladki krompir in goljufiva bazilikina majoneza
Priprava:

Pečico predhodno segrejemo na 200ºC. Krhlje sladkega krompirja vržemo v pekač s ščepcem soli in popra, papriko in malo oljčnega olja. Pečemo v pečici 35 do 40 minut oziroma dokler niso zlati in povsem pečeni.

Medtem položimo fileta moliča na desko in ju posolimo in popopramo ter posujemo z moko. Prepričamo se, da sta dobro pomokana z obeh strani. Pomokana fileta pomočimo v razžvrkljano jajce, prestavimo v drobtine in poskrbimo, da sta z vseh strani dodobra prekrita.

Na srednji ogenj pristavimo veliko ponev. Dodamo oljčno olje, česen in rožmarin, da olje dobi okus. Ko začne česen cvrčati, je čas, da dodamo ribe. Fileta otresemo, da odpadejo odvečne drobtine, ter ju položimo v ponev s kožo navzdol. Če pečemo ribje palčke, potrebujejo 5 do 6 minut; cel filet potrebuje 7 do 8 minut. Uprimo se skušnjavi, da bi se dotikali rib. Sledimo občutku in jih pecimo, dokler spodaj ne pozlatijo, nato jih obrnemo in zmanjšamo na majhen ogenj, da se spečejo do konca.

Medtem odrežemo trde dele bazilikinih stebelc, ostalo pa stolčemo s ščepcem soli v možnarju, dokler ne dobimo paste. Dodamo majonezo in limonin sok ter vse zmešamo skupaj.

Moliča postrežemo s porcijo sladkega pečenega krompirja, kupčkom bazilikine majoneze in krhljem limone za preliv. Slastno je v kombinaciji s svežo zeleno solato ali s toplim grahom na maslu.

sestavine

  • Sestavine2 fileta moliča ali mola po 130 g s kožo očiščena lusk in koščic morska sol in sveže mleti poper 2 zvrhani žlici navadne moke 1 jajce 50 g svežih krušnih drobtin 1 strok čestna strt nekaj vejic svežega rožmarina 0.5 limone narezane na krhljeZa pečen sladki krompir:2 srednje velika sladka krompirju zdrgnjena in po dolžini narezana na 8 krhljev 0.5 čajne žličke sladke prekajene paprike paprike oljčno oljeZa bazilikino majonezo:4 vejice sveže bazilike 2 zvrhani žlici kakovostne majoneze sok pol limone

Priprava

    Sorodni recepti

    Poglej vse