Mega mix pečene zelenjave
Recept je iz: Jamie Oliver
Če so korenje, pastinak in repa veliki, jih prepolovimo. Vso zelenjavo lahko kuhamo skupaj, razen pese, saj bi se sicer vse obarvalo rdeče. Pesa se tudi nekoliko dlje kuha, približno 20 do 25 minut. Ostalo zelenjavo damo v velik lonec in jo prelijemo s hladno vodo ter dobro začinimo. Zelenjavo zavremo in kuhamo približno 6 do 7 minut, dokler ni napol kuhana in zmehčana, nato jo odcedimo in osušimo.
Na majhen pladenj damo posamezno vrsto zelenjave s svojim prefinjenim okusom, malo olja ter dober ščepec soli in popra. Korenje, klementino in rožmarin najprej zmešamo skupaj, nato damo skupaj na večji pladenj. K njihovim okusom dodamo še komarček. Preidemo k pastinaku, med pa prihranimo za pozneje. Vsaka skupina zelenjave mora biti na pladnju ločena. Pladenj pokrijemo z aluminijasto folijo in ga postavimo v hladilnik ali na hladno v garažo, dokler ne spečemo purana.
Pred pečenjem zelenjave pečico segrejemo na 190 °C. V vroči pečici zelenjavo pečemo 50 do 60 minut, dokler ne postane zlate barve, lepa in hrustljava. Pet minut, preden je zelenjava pečena, vzamemo pladenj ven in pastinak pokapamo z medom ter pladenj potresemo. Vso zelenjavo dobro premešamo. Pladenj je kot zima v malem, vsak grižljaj je različnega in vznemirljivega okusa. Na mizi bi ga gotovo želeli imeti ob sebi.
Lepa brusketa iz ostankov pečene zelenjave:
Beseda ‘bruschetta’ izhaja iz italijanske besede ‘bruscare’, ki pomeni ožgati. Imeti moramo le nekaj česna, da ga podrgnemo na ’pane bruscato’ (popečen kruhek) in nekaj oljčnega olja in že lahko pripravimo brusketo. Nanjo lahko položimo karkoli, od ostankov mesa, lupinarjev ali celo inčunov. Slastno bo. Ena izmed odličnih kombinacij so ostanki jagnjetine, sveža meta in brizgljaj šerijevega kisa.
Bruskete s popečeno zelenjavo so okusne in preproste za pripravo. Ostanke pečene zelenjave moramo le začiniti in preliti, da jih previdno ponovno oživimo, in že imamo odličen prigrizek ali lahko kosilo.
sestavine
- Sestavine oljčno olje morsko sol in sveže mleti črni poper 500 g olupljenega korenja sok 1 klementine izžeti polovici prihranimo nekaj vejic svežega rožmarina liste osmukamo 2 koromača olupljena in narezana na četrtine nekaj vejic svežega timijana liste osmukamo sok polovice limone 400 g olupljenega pastinaka malo belega vinskega kisa nekaj vejic svežega žajblja liste osmukamo in natrgamo čajno žličko medu 350 g pese večje narežemo na koščke malo balzamičnega kisa nekaj vejic svežega origana ali majarona (če je na voljo) 350 g mlade repe malo rdečega vinskega kisa 5 svežih lovorovih listov
Priprava
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Annabel Langbein
Pissaladiere
Recepti Ljubomir Stanišić
Lignji s sladkim krompirjem
Recepti Nathan Outlaw
Postrvje klobase z medenim belim fižolom
Recepti Jamie Oliver
POSEBNA DOSA (VEGANSKA)
Recepti Shane Delia
Počasi pečena jagnjetina z jogurtom
Recepti Ljubomir Stanišić
Telečji medaljoni s štirimi vrstami sira
Recepti Ljubomir Stanišić
Ostrige s tatarsko omako
Recepti Adam Liaw
Jagnječji kebab
Recepti Sara La Fountain
Čilijeve testenine s škampi, rikoto in parmezanom
Recepti Nenad Veljković
Fajitas z zelenjavo