Kremaste klapavice s prekajeno slanino in jabolčnim vinom
Priprava

Kruh popečemo na zelo vroči žar ponvi, v opekaču ali pod žarom v pečici.

Medtem na močen ogenj pristavimo veliko kozico z malo oljčnega olja. Ko je vroče, dodamo rezine slanine ter med mešanjem pečemo nekaj minut, dokler ne pozlatijo in postanejo hrustljave. Slanino vzamemo iz kozice in prihranimo maščobo. Preverimo klapavice. Če je katera odprta, jo malce potrkamo in morala bi se zapreti; če se ne, ni užitna in take zavržemo. Klapavice damo v vročo kozico s česnom, jabolčnikom in oljčnim oljem. Pokrijemo s pokrovko in dušimo 3 do 4 minute oziroma dokler se klapavice ne odprejo in so mehke, sočne in slastne. Občasno pretresemo.

Medtem po kruhkih podrgnemo z razrezano stranjo česnovega stroka in jih pokapamo z ekstra deviškim oljčnim oljem.

Ko so vse klapavice odprte, so nared. Prestavimo jih na velik krožnik, sokove pa pustimo v kozici. Če se kakšna klapavica ni odprla, jo zavržemo, saj ni dobra. Kruhke položimo na rob krožnika.

V kozico vmešamo crème fraîche. Ko zavre, naj vre še nekaj minut. Dodamo večino zelišč ter nekaj slanine, pokusimo in popopramo. Pretresemo kozico in klapavice prelijemo z omako. Čez potresemo preostala zelišča ter slanino, nato pa krožnik postavimo na sredino mize in naj vsi planejo nanj.

sestavine

  • Sestavine oljčno olje za cvrtje 6 rezin prekajene trebušne slanine najboljše kakovosti ki si jo lahko privoščimo debeline 1 cm 1 kg klapavic očiščenih nitk in umazanije (za to prosite ribarja) 1 strok česna olupljen in tanko narezan 150 ml kakovostnega jabolčnika majhen šopek svežega pehtrana liste populimo in grobo nasekljamo majhen šopek svežega gladkolistnega peteršilja liste populimo in grobo nasekljamoSestavine za kruhke0.5 štruce štruce kakovostnega kmečkega kruha ali ciabatta narezana na 2 cm debele kose 1 strok česna razpolovljen ekstra deviško oljčno olje

Priprava

    Sorodni recepti

    Poglej vse