Juha s škampi in krutoni s česnovo majonezo

Maslo stopimo v ponvi na srednjem ognju. Nato dodamo šalotke in česen. Solimo in popramo ter pokrijemo ponev. Ogenj zmanjšamo in počasi pražimo šalotke 7 do 8 minut.

Medtem z valjarjem zdrobimo glave in lupine škampov na manjše koščke. Bolj ko jih zdrobimo, več okusa bodo sprostile.

Ko se šalotka zmehča, dodamo zdrobljene glave in lupine škampov v ponev. Ogenj povečamo in jih pražimo ter večkrat premešamo. Pražimo jih 6 do 8 minut oziroma dokler ne vidimo, da so se škampi obarvali zlato.

Nato dodamo paradižnik, osnovo in sladkor. Na močnem ognju kuhamo še 10 minut oziroma dokler se paradižnik povsem ne zmehča. Zmes prelijemo v mešalnik in jo nekaj minut meljemo.

Medtem pripravimo krutone. Majonezo in česen pomešamo v skledi, kruhke pa popečemo na obeh straneh.

Zmleto juho precedimo v čisto posodo in jo postavimo na srednji ogenj. Vlijemo smetano in brendi (po želji), solimo in popramo, nato pa juho še malo kuhamo. (Če ste uporabili paradižnike iz konzerv, boste morda morali dodati še malo sladkorja.) Juhi dodamo peteršilj in jo postrežemo s krutoni, ki smo jih premazali s česnovo majonezo.

sestavine

  • Sestavine25 g masla 150 g šalotk 2 stroka česna olupljena in nasekljana morska sol in sveže mleti črni poper 450 g škampov 800 g olupljenih paradižnikov iz konzerve 400 ml ribje ali piščančje osnove 1 žlička sladkorja 200 ml sladke smetane 2 žlici brendija 1 žlica nasekljanega peteršiljaKrutoni in česnova majoneza75 g majoneze 1 drobno nasekljan strok česna 12 rezin bagete

Priprava

    Sorodni recepti

    Poglej vse